Choroba ma przebieg długotrwały, z utrzymującym się stanem zapalnym, postępującym zwłóknieniem trzustki, nawracającymi bólami w nadbrzuszu oraz tworzeniem się złogów białkowo-wapniowych, widocznych za zdjęciach RTG. W leczeniu zachowawczym istotne znaczenie mają wskazania dietetyczne.
Zioła mogą być tu wielce pomocne, jak również preparaty działające przeciwskurczowo, przeciwzapalnie, bakteriobójczo, regulujące czynności przewodu pokarmowego.
Ziele macierzanki 100 g
Ziele bożego drzewka 50 g
Liść mięty pieprzowej 50 g
Korzeń arcydzięgla 50 g
Kwiat rumianku 50 g
szyszki chmielu 50 g
Kwiat nagietka 50 g
Kwiat lawendy 50 g
Zioła zmieszać, wsypać łyżeczkę na szklankę wrzątku, naparzać pod przykryciem 1/2 godz., przecedzić, pić gorące na godzinę przed jedzeniem.
Źródło:
o. G. Sroka "Poradnik ziołowy"
------------------------------------------
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz