wtorek, 24 kwietnia 2018

Sosna zwyczajna


(zbiór od 25 kwietnia do 15 mają)

Kwiecień to początek zbiorów młodych pędów sosnowych. Podczas spaceru do lasu możemy zaopatrzyć się w bardzo cenny surowiec zielarski do wyprodukowania syropu sosnowego. Można go zrobić zarówno z młodych pędów, jak i z pączków, jednak te ostatnie należy zbierać tylko w okresie spoczynku, na przedwiośniu, z drzew ściętych lub przeznaczonych do ścięcia. Taki spacer nie będzie też obojętny dla naszego zdrowia, bowiem od lat znany jest dobroczynny wpływ pachnących żywicą lasów sosnowych na nasz organizm. Sosna jest drzewem bardzo pospolicie występującym w naszym kraju i trudną ją pomylić z innymi iglakami.


Zbiór
Młode pędy sosnowe, nie dłuższe niż 5 cm, lepkie od żywicy i okryte jeszcze łuskami, zbieramy, odrywając od rośliny, Z jednej sosny możemy zerwać tylko 3-4 pędy. Te przeznaczone do suszenia kroimy na kawałki o dł. 1 cm, rozkładamy cienką warstwą na papierze i suszymy w przewiewnym miejscu w temp. Otoczenia. Po wysuszeniu przekładamy do czystych słoików.

Zastosowanie
Pączki i młode pędy mają zastosowanie w leczeniu zapalenia górnych dróg oddechowych, nieżytach oskrzeli, kaszlu, katarze, stanach zapalnych dróg moczowych, nerwobólach i wyczerpaniu nerwowym. Sosna ma także właściwości antyseptyczne.



PRZEPISY

Syrop z pędów sosnowych
40 młodych pędów sosnowych
3 szkl cukru

Młode pędy układamy w słoju, przesypując je cukrem. Słój przykrywamy gazą i odstawiamy na 2 tyg w ciepłe, słoneczne miejsce. Codziennie potrząsamy słojem, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie syrop przecedzamy przez gazę, odciskamy pędy i zlewamy do wyparzonych słoiczków lub butelek. Pasteryzujemy przez 15 min.
Zażywamy: dorośli – łyżkę płynu 3 razy dziennie, dzieci – łyżeczkę płynu 3 razy dziennie. Syrop jest doskonałym lekiem na kaszel i katar, szczególnie lubianym przez dzieci.

Nalewka sosnowa
30 młodych pędów sosnowych
500 ml spirytusu
szklanka miodu
szklanka wody
skórka i woda z 1 cytryny
ew. 1 laska wanilii

Pędy sosnowe układamy w słoju, zalewamy spirytusem i odstawiamy na 2 tyg w ciepłe, słoneczne miejsce. Następnie nalewkę zlewamy do butelki, filtrując ją przez gazę. Pozostałe w słoju pędy zalewamy ciepłą wodą wymieszaną z miodem, dodajemy otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz ew. wanilię. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 tyg; codziennie należy delikatnie wstrząsać słojem. Po tym czasie zlewamy płyn i łączymy go z poprzednim nalewem. Filtrujemy przez gęsta gazę, rozlewamy do ciemnych butelek i odstawiamy do leżakowania na 3 mies.
Pijemy pół kieliszka 3 razy dziennie w trakcie choroby i złego samopoczucia. Nalewkę sosnową stosujemy w nieżytach górnych dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli, bólach gardła, ale także w osłabieniu i wyczerpaniu nerwowym.

Odwar z pędów sosnowych
łyżeczka suszonych pędów sosnowych
szklanka wody

Pędy zalewamy wodą, podgrzewamy (nie doprowadzając do wrzenia) przez 3-5 min i odstawiamy na 15 min do naciągnięcia. Płyn przecedzamy, dosładzamy miodem i pijemy w ciągu dnia.
Taki odwar leczy przeziębienia przebiegające z suchym kaszlem. Tak samo przyrządzony odwar – tyko 4 łyżeczki pędów zalane 4 szklankami wody – możemy dodać do kąpieli. Jest doskonałym środkiem odświeżającym i oczyszczającym skórę.

Maść sosnowa
4 łyżki suszonych pędów sosnowych
łyżka suszonej mięty
pół kostki smalcu wieprzowego
łyżka spirytusu

Pędy sosnowe rozdrabniamy i rozcieramy w moździerzu, dodajemy spirytus, mieszamy i odstawiamy na godzinę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy smalec i dodajemy do niego zioła. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godz, po czym przecedzamy przez gazę, napełniamy pojemnik i odstawiamy do stężenia.
Taka maść jest bardzo aromatyczna i można nią smarować klatkę piersiową i plecy w przypadku objawów grypowych, przy przeziębieniu i katarze z obrzękiem błon śluzowych nosa i uczuciem utrudnienia oddychania.



Źródło: M. Gorzkowska „Zioła – jak zbierać, przetwarzać, stosować”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz