Owoce kasztanowca zbiera się w październiku.
Zawierają;
saponiny, kumaryny i flawonoidy. Escyna (składnik saponin) uszczelnia
naczynia krwionośne, przywraca im elastyczność, działa przeciwobrzękowo,
przyspiesza wchłanianie obrzęków, poprawia krążenie obwodowe i mózgowe.Tutaj Facebook Pani Basi. Intrakt z nasion kasztanowca;
Wykonujemy go w stosunku 1 do 3.
200 gramów rozdrobnionych w mikserze lub maszynce do mięsa nasion kasztanowca (bez kolczastych okryw, ale z brązową łupinką) umieścić w szklanym słoiku i zalać 600 g (640 ml)
40% alkoholu etylowego podgrzanego do temperatury 60
stopni. Zakręcić słoik i odstawić na tydzień. Może stać w kuchennej
szafce.
Kilka razy dziennie wstrząsać.
Następnie przecedzić przez czystą bawełnianą szmatkę i rozlać do buteleczek z ciemnego szkła.
Zażywać 2 razy dziennie po 5 ml intraktu w kieliszku wody.
Kuracja powinna trwać 2-6 miesięcy.
Można też robić okłady na obrzęknięte stawy i wklepywać delikatnie w miejsca dotknięte żylakami lub zapaleniem żył.
Kilka razy dziennie wstrząsać.
Następnie przecedzić przez czystą bawełnianą szmatkę i rozlać do buteleczek z ciemnego szkła.
Zażywać 2 razy dziennie po 5 ml intraktu w kieliszku wody.
Kuracja powinna trwać 2-6 miesięcy.
Można też robić okłady na obrzęknięte stawy i wklepywać delikatnie w miejsca dotknięte żylakami lub zapaleniem żył.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz