środa, 24 października 2018

Kasztany mają moc - Barbara Kazana

 Owoce kasztanowca zbiera się w październiku.
Zawierają; saponiny, kumaryny i flawonoidy. Escyna (składnik saponin) uszczelnia naczynia krwionośne, przywraca im elastyczność, działa przeciwobrzękowo, przyspiesza wchłanianie obrzęków, poprawia krążenie obwodowe i mózgowe.Tutaj Facebook Pani Basi.


Intrakt z nasion kasztanowca;

Wykonujemy go w stosunku 1 do 3.
200 gramów rozdrobnionych w mikserze lub maszynce do mięsa nasion kasztanowca (bez kolczastych okryw, ale z brązową łupinką) umieścić w szklanym słoiku i zalać 600 g (640 ml) 
40% alkoholu etylowego podgrzanego do temperatury 60 stopni. Zakręcić słoik i odstawić na tydzień. Może stać w kuchennej szafce.
Kilka razy dziennie wstrząsać.
Następnie przecedzić przez czystą bawełnianą szmatkę i rozlać do buteleczek z ciemnego szkła.
Zażywać 2 razy dziennie po 5 ml intraktu w kieliszku wody.
Kuracja powinna trwać 2-6 miesięcy.
Można też robić okłady na obrzęknięte stawy i wklepywać delikatnie w miejsca dotknięte żylakami lub zapaleniem żył.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...