środa, 13 marca 2019

Ciężkość po posiłkach

Kiedy zjesz mięso, rybę, jajka to czujesz się jak betonowy kloc i nie możesz się ruszyć z miejsca?
Czujesz jakby jedzenie zalegało Ci na żołądku?
Nawet po kilku godzinach od jedzenia potrafi Ci się odbić obiadem?
Jeśli tak, to Twój układ trawienny potrzebuje wsparcia



Oczywiście najlepsze techniki, żeby uniknąć czucia się jak walec, czy betonowy kloc po jedzeniu to:
MŻ – jeść mniej na posiłek.
Tak, żeby odejść od jedzenia, kiedy czujesz wypełnienie żołądka w około ¾, a nie „po dziurki w nosie”.
Gotować i jeść bardziej lekkostrawnie. Czyli mniej smażyć, bardziej dusić, prużyć, gotować.

Nie zawsze 1 i 2 są do zastosowania od razu, ale możesz zastosować te proste rozwiązania i poczuć się lepiej, nawet jedząc tak samo.
  • Skorzystaj z kropli żołądkowych lub Amolu (około 5ml na około 10-15 min. przed posiłkiem) popij 1/3 lub ½ szklanki wody.
  • Przed „ciężkim” posiłkiem, na około 15 minut przed wypij 2 łyżki octu jabłkowego z 1/3 szklanki wody. Możesz też, wycisnąć pół cytryny, wypić ten sok i popić ½ szklanki wody.
  • Wersja soft, ale również skuteczna: wypij intensywny napar z liści mięty, odrobinę gorzkiego naparu z czystka, szczyptę soli nałożonej na język na około 10-15 minut przed jedzeniem.
Do tego możesz w ciągu dnia po takim ciężkim posiłku napić się mięty, herbatki na poprawę trawienia (np. z dary natury), naparów z dodatkiem kopru włoskiego, z pokrzywy, rumianku czy mniszka lekarskiego. Świetny jest też napar z imbiru.

*Uwaga, te porady nie dotyczą osób z nadżerkami, zapaleniami błony śluzowej przewodu pokarmowego, wrzodami i bardzo „delikatnym” żołądkiem, ponieważ te kwasy mogą w tych wypadkach zaszkodzić
Zastosuj i wnieś swoje trawienie i samopoczucie na wyższy poziom.
Przez żołądek do mózgu i serca.

Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz