Hildegarda mówi: „Kto ma bóle w sercu, w śledzionie lub w boku, niech pije tak przygotowane wino często [codziennie], a ono mu pomoże."
Napój pietruszkowy jest uniwersalnym środkiem przeciwko niewydolności serca i wszelkiego rodzaju niedomogom serca – niedokrwieniu, słabości, bólom serca wywołanych stresem oraz przy niedomaganiach zastawek serca. Sprawdził się też jako pomocny w dolegliwościach serca na tle reumatycznym, wzmacniający serce w czasie grypy (w kombinacji z mieszanką ziołową z pelargonią) oraz przy rehabilitacji po zawale serca.
Przy każdym osłabieniu serca, szczególnie w starszym wieku, w pierwszym rzędzie należy sięgnąć po napój pietruszkowy, który podwyższa wartości składników chemicznych w organizmie.
Potrzebne składniki:
- zielona świeża natka pietruszki
- ocet winny ewentualnie jabłkowy
- dobre czerwone lub białe wino, najlepiej organiczne
- miód np. wielokwiatowy
Przepis:
1) weź ok. 0,75 l wina lub 1 l
2) przygotuj 7 łodyżek natki pietruszki na 0,75l wina lub 10 na 1 l wina
3) 1,5 łyżki octu winnego na 0,75 l wina lub 2 łyżki na 1 l wina
4) kiedy wino będzie się już gotowało dodajemy miód (ok. 4 łyżki) by podczas gotowania uaktywniały się glikozydy nasercowe.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń