środa, 23 września 2020

Olej z rokitnika

 Rokitnik w medycynie ludowej był lekiem na wszelkie dolegliwości. "Złoto Syberii" - bo tak nazywają go Rosjanie - zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie.

W celach leczniczych i pielęgnacyjnych wykorzystuje się owoce rokitnika, liście, a także olej z pulpy owoców lub nasion rokitnika.




Na co jest olej z rokitnika?

-  ma właściwości przeciwmiażdżycowe 
 -  chroni serce 
- na stany zapalne przewodu pokarmowego olej rokitnikowy jest nie do przecenienia 
- wspomaga regenerację błony śluzowej 
-  ma właściwości antyagregacyjne
- może być stosowany w leczeniu choroby wrzodowej trawiennej
- ma właściwości antyoksydacyjne
- przeciwzapalne 
- leczy zmiany zapalne nabłonka jelit, żołądka
- chroni układ sercowo-naczyniowy
- ma zastosowania komercyjne ze względu na wysoki poziom Omega-7
- w leczeniu oparzeń, odleżyn, odleżyn, trudnego gojenia się ran
- udowodniono jego zastosowanie w leczeniu choroby wrzodowej.
- wykazuje działanie przeciw miażdżycowe.
- ma działanie przeciwutleniające, przeciwwrzodowe i hepatochronne, a jego olej z jagód tłumi agregację płytek krwi.
- ma działanie obniżające ciśnienie powodu flawonów pochodzących z pozostałości zaszczepiających Hippophae RHAMNOIDES L .
- ma skórną aktywność gojenia się ran
- zmniejsza wzrost stężenia osmotycznego w kanaliku łzowym podczas zimnej pory roku i pozytywnie wpływa na objawy suchego oka.
- ma znaczące działanie hepatoprotekcyjne
- może być stosowany jako suplement diety przeciw chorobom wątroby
- potężna dawka witaminy C sprawia, że olej z rokitnika ma silne właściwości lecznicze. Pięknie wspiera odporność, pomaga w leczeniu przeziębienia i kaszlu, wspiera walkę z chorobami krążenia. Polecany jest w profilaktyce przeciwnowotworowej, przyśpiesza też regenerację organizmu po chemioterapii. Ciekawostką jest fakt, że zawarta w rokitniku witamina C nie ulega rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury.
 

Olej rokitnikowy – właściwości zdrowotne dla układu krwionośnego:

  • chroni przed udarem mózgu
  • przeciwdziała zawałowi serca
  • obniża ciśnienie krwi
  • poprawia krzepnięcie krwi, redukuje krwawienie (dzięki zawartości witaminy K)
  • chroni przed chorobą wieńcową
  • uelastycznia ściany naczyń krwionośnych

 

 Z rokitnika można wytłoczyć dwa rodzaje oleju - z pestek i z miąższu. Oba są bardzo wartościowe.

Różnice między olejem z pestki a z miąższu

- olej tłoczony z pestki ma kolor lekko pomarańczowy, natomiast tłoczony z miąższu bardzo ciemny

- olej tłoczony z miąższu ma więcej karetenoidów - 220 mg w 100 g (z pestki ma 22,2 mg)

- tu i tu jest zbliżona  zawartość  wit. E

- olej z pestki ma więcej wit K1 - 200 mg/100 g (z miąższu 50 mg)

- olej z miąższu - generalnie jest od regeneracji i lubi żołądek. Zalecany przy nadciśnieniu, miażdżycy tętnic, zakrzepowym zapaleniu żył, wrzodach żołądka, dwunastnicy, jelita grubego, stanach zapalnych układu pokarmowego oraz błon śluzowych, biegunkach, wszelkich chorobach skóry.   Zalecane spożycie: najlepiej na czczo wg wskazań na opakowaniu bądź lekarza/dietetyka. 

- olej z pestek - wątroba kocha ten olej. Poza tym zawiera 6 postaci witaminy E (cztery tokoferole i dwa tokotrienole). Mitochondria - nasze mikroelektrownie w komórkach - uwielbiają tokotrienole. Ma silne działanie antyoksydacyjne - zwalcza wolne rodniki, wzmacnia odporność, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, wskazany przy stłuszczeniach wątroby, przy atopowym zapaleniu skóry, działa regenerująco dla skóry i błon śluzowych, przyspiesza gojenie ran, opóźnia procesy starzenia. 


Olej z rokitnika z miąższu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz