środa, 18 lipca 2018

Szczotkowanie skóry

Zadaniem szczotkowania skóry jest przede wszystkim usunięcie martwego naskórka. Używa się do tego szczotek do masażu na sucho z naturalnego włosia. Szczotkowanie wspiera również ruch limfy w układzie limfatycznym, która sama się nie porusza. Zapobiega zastojom limfy. Limfa staje się gęsta wtedy, kiedy ciało zaczyna się oczyszczać. Wtedy jest potrzebny ruch, masaż limfatyczny. Nie używamy żadnych antyperspirantów.
Szczotkowanie skóry pozwala:
- usunąć toksyny
- nadmiar śluzu z ciała,
- usuwa martwy naskórek
- rozluźnia mięśnie
- poprawia ukrwienie skóry
- pobudza limfę.
Najlepiej zrobić przed prysznicem.


Poprawnie wykonane szczotkowanie:
Zaczynamy od prawej nogi, potem lewa noga, prawa ręka, lewa ręka, plecy i przód, kończąc na masażu w okolicy serca.
Szczotkujemy, aż do zaczerwienienia skóry. Omijamy piersi, twarz, pachwiny.

wtorek, 10 lipca 2018

Przewlekłe zmęczenie i fibromialgia

 Większość osób uznaje zmęczenie za coś normalnego, bo przecież się starzejemy i tak ma być.Nie jest to do końca prawda, oczywiście starzejemy się, ale to że im człowiek starszy to ma mniej energii to mit. Są osoby, które rano nie są w stanie zejść z łóżka, a przez innych są to objawy bagatelizowane, wyśmiewane, że symuluje itp.
 Chroniczne zmęczenie, jak i fibromialgię jest ciężko zdiagnozować, bo wyniki laboratoryjne nie odbiegają raczej od normy i ciężko coś z nich zauważyć. Lekarze niwelują tylko negatywne symptomy, nie wiedzą za bardzo jak to leczyć.
Aby dobrze funkcjonować należy dostarczyć naszym komórkom energii, minerałów, witamin, kwasów.


Jedynym rozwiązaniem jest dotarcie do podłoża problemów.Wiąże się to ze sporą ilością badań.
Zawsze na 1 miejscu będzie dieta i układ pokarmowy.

Za najczęstszą przyczynę uważa się braki komórkowych składników odżywczych.
Drugą rzeczą są enterowirusy (tylko ciężko dowiedzieć się jaki to, bo jest ich ponad 70). Bo chroniczne zmęczenie często zaczyna się po przeziębieniu, po grypie, po zatruciach pokarmowych.
Często można to zmęczenie usunąć poprzez uzupełnienie niedoborów składników pokarmowych.

Najczęstsze problemy chronicznego zmęczenia:
- zmęczenie i bóle mięśniowe
- utrata koncentracji
- mgła umysłowa
- bezsenność
- drażliwość
-depresja
- zaburzenia równowagi
-  zaburzenia wzroku i słuchu
- bóle głowy
- gorączka i dreszcze
- mrowienie kończyn.

Jeżeli objawy trwają rok, to istnieje 60% prawdopodobieństwo, że sytuacja ta nie zmieni się przez kolejne 7 lat.

Choroby takie jak chroniczne zmęczenie czy fibromialgia nie leczą się same.

7 głównych przyczyn chronicznego zmęczenia:

1)  niedobór żelaza
krew jest bardzo ważna, nie ma być gęsta (o czym może świadczyć zawyżona hemoglobina). Ciało bez żelaza nie wytworzy hemoglobiny. Niedobór hemoglobiny może doprowadzić do kwasicy tkanek. Niedobór żelaza wcale nie musi oznaczać anemii. Niedobór żelaza często jest bardzo ukryty, trzeba zrobić dodatkowe badania jak: ferrytyna i transferyna. Kobiety w szczególności powinny kontrolować poziom żelaza.
Objawy niedoboru żelaza:
  - blada skóra
 - pękanie warg
 - szumy w uszach (będą też jeśli ma się niski poziom magnezu)
 - nietypowe reakcje na stres (np. śmiech gdy wszyscy płaczą)
- problemy z koncentracją
- łamliwość paznokci
- krwawienia z nosa
- skłonność do siniaków
- zawroty głowy
 Funkcje żelaza:
- transport tlenu przez hemoglobinę
- składnik enzymów w produkcji hormonów
- zasila mitochondria
- współtworzy i regeneruje kolagen

Żelazo przyjmowane w tabletkach ma bardzo dużo wad. W miarę ok jest chelat z Olimpu, ale zdecydowanie lepsze jest uzupełnienie dietą:


Czym podnieść żelazo:
pyłek pszczeli, wit. C, pestki dyni, podroby, mięso, lapacho (pić do 0,5 l naparu dziennie w formie wywaru), dobrze się sprawdza w kuracjach antynowotworowych,

Bardzo ważne jest zakwaszenie żołądka! Bo bez odpowiedniej ilości kwasu solnego żelazo się nie wchłonie.
Przyswajanie żelaza:
z warzyw - 10%
z mięsa - do 30%
z pyłku pszczelego - do 90%

Pyłek najlepiej przyswaja się w formie zmikronizowanej (kupić taki lub zemleć w młynku do kawy). Wystarczy przyjmować 40 g pyłku przez 6 tyg, aby znacznie wzrósł hematokryt, hemoglobina i poprawił się cały obraz krwi.
Jak przyjmować pyłek:
przez 1 tydzień przyjmować 1 łyżkę (ok 15 g)
przez kolejne 2 tyg - 2 łyżki
przez kolejny 1 tydz - 1 łyżkę
odczekać 2 tyg i powtórzyć kurację.

W pyłku znajduje się ponad 470 aktywnych, dotąd stwierdzonych, substancji odżywczych. Nie ma żadnego innego takiego suplementu.

Co utrudnia wchłanianie żelaza: picie kawy i herbaty, szczególnie zaraz po posiłku. IPP, blokery H2 - wszystko co zaburza produkcję soków żołądkowych.

Badania:
- hemoglobina  (K: 12-16 g/dl; M: 13,5-17 g/dl)
- ferrytyna  (K: 20-167 ng/ml; M:33-266 ng/ml)
- transferyna (K: 2-3,6 g/l; M: 2-3,6 g/l)
- MCV (K,M: 78-94) obniżone: niedobór żelaza, miedzi, wit. B6, podwyższone: niedobór kwasu foliowego lub B12, przy niedoczynności tarczycy, złym stanie wątroby
- MCH  (K, M: 28-34) niski poziom: niedobór żelaza albo miedzi

Interpretacja:
niedobór żelaza = niska hemoglobina
niedobór początkowy żelaza: ferrytyna nieznacznie obniżona + transferyna i hemoglobina w normie.
zaawansowany niedobór żelaza: ferrytyna obniżona + transferyna podwyższona + hemoglobina w normie.
ostry niedobór żelaza: ferrytyna znacznie obniżona + transferyna podwyższona + hemoglobina nieznacznie obniżona.
Dużo żelaza i transferyny a mało ferrytyny oznacza zaburzenie metylacji.


2) wypalenie nadnerczy
To nadnercza pomagają nam radzić sobie ze stresem. Dłuższy stres powoduje usunięcie z organizmu magnezu praktycznie do zera (a wtedy serce zaczyna mocniej bić, wchodzi arytmia, puls jest długo podwyższony, tracimy potas, zaczynamy się pocić), stres usunie też wit z gr. B, wit. C. Kawa też nie jest tu wskazana, ponieważ kofeina osłabia funkcjonowanie nadnerczy.
Niski poziom kortyzolu  to osłabienie nadnerczy, zrobi też insulinooporoność, osłabi tarczycę.
Pierwszą przyczyną osłabienia nadnerczy jest stres, potem kofeina.

Wypalenia nadnerczy charakteryzuje się:
-problemem ze wstaniem rano
- odpowiednią ilością snu, ale brakiem regeneracji
- zmęczeniem niezależnie od czasu odpoczynku
- brakiem energii
- zawrotami głowy
- wieczorem lepszym samopoczuciem
- zachciankami na słone
- brakiem odporności na stres
- niskim libido
- uczuciem przytłoczenia
 - depresją
- problemem z koncentracją i pamięcią.

Wypalenie nadnerczy zawsze kończy się fibromialgią.

Domowe badanie sprawdzające czy mamy wypalenie nadnerczy:
1) test odruchu źrenicy
stanąć przed lustrem, zgasić światło, wziąć latarkę i pod kątem 45 st. zaświecić w jedno oko, a drugim obserwować co się z nim dzieje.
Wyniki:
- źrenice zwężone przez 20 s - wszystko ok
- jeżeli drgają po 10 s - jest dobrze
- jeżeli drgają po 5 s - słabe funkcjonowanie nadnerczy
- natychmiast pulsują i się rozszerzają - wypalenie nadnerczy.

2) test hipotonii ortostatycznej
położyć się i odprężyć przez ok 10 min, zmierzyć ciśnienie krwi i zapamiętać (szczególnie skurczowego), szybko wstać, usiąść i zmierzyć jeszcze raz.
Wynik powinien być taki, że ciśnienie skurczowe się nie zmienia lub się zmniejsza to oznacza, że nadnercza nie funkcjonują  jak należy.

Badania laboratoryjne:
- dzienny profil kortyzolu (test ze śliny) (300-400 zł!)
- kortyzol we krwi (najlepiej ok 8 rano)  5,27-22,45 (rano)
-  DHEA  7-32 1nmol/l
- DHEA-SO4   129,7-484,4
- ACTH  7,29-63,3 (rano)
Poziom kortyzolu zawsze należy badać z ACTH i DHEA.
Niewydolność nadnerczy zawsze idzie w parze z niską produkcją DHEA. Jest to hormon antystarzeniowy, im go mamy więcej tym nasz wiek biologiczny jest niższy.Oliwa magnezowa jest w stanie wspomóc wytwarzanie DHEA.
Jeśli mamy podwyższony poziom limfocytów może wskazywać, że coś z nadnerczami jest nie tak. Tak samo jak elektrolity będą obniżone (sód, magnez, potas).

Jak zregenerować nadnercza:
- przepracować negatywne emocje, wmówić sobie szczęście
- suplementacja:
   - korzeń lukrecji
   - traganek (np Swanson)
   - olej kokosowy
   - ashwagandha (niewskazana przy niedoczynności tarczycy
   - magnez
   - potas
   - B kompleks
   - maca

Zakaz kofeiny, stresu i braku snu.

 3) problem z hormonami
Hormony nie wytworzą się jeśli brakuje w naszym organizmie witamin (a brakuje ich). W szczególności ważne są wit. z grupy B. Najważniejsza w całym chronicznym zmęczeniu jest tarczyca. A u osób z chronicznym zmęczeniem czy z fibromialgią często jest rozregulowana praca tarczycy, i od tego należy zacząć leczenie. Tarczyca wpływa na tempo funkcjonowania naszego organizmu, reguluje temperaturę, decyduje o zużywaniu się energii. Źle funkcjonująca tarczyca zawsze objawi się spadkiem energii.
Tarczycy szkodzi: rtęć, wolne rodniki, promieniowanie, brak jodu w diecie.
Na działanie tarczycy zawsze odbije się brak jodu. Jednak jak się ma braki cynku i selenu to nie powinno się brać za suplementację jodu.
Jeśli nadnercza będą za bardzo pobudzone to dostanie tarczyca, jej aktywność zostanie zaniżona.
Tarczyca zareaguje także na zapchany woreczek żółciowy, jak jest rozregulowany progesteron

Objawy zaburzeń chorobowych tarczycy:
- wypadanie włosów
- częsta chrypka
- kłopoty z koncentracją
- kłopoty ze snem, wybudzanie się w nocy, pocenie nocne,
- uczucie lęku, niepokoju
- problemy z utratą wagi
- suchość skóry
- u kobiet nieregularne miesiączki
- wahania nastrojów

Jeśli ma się problemy na poziomie ft3 i ft4 to warto zadbać o wątrobę (oczyścić ją, zregenerować za pomocą soków, lub innych kuracji oczyszczających, np. Małachowa czy Tombaka), ostropestu, sok marchew-jabłko-burak, kwas ALA,  wit. C.
Niedoczynność jest często spowodowana Hashimoto.

Domowe badanie tarczycy to sprawdzenie porannej temperatury ciała.
Zanim wstaniemy z łóżka mierzymy pod pachą temperaturę (najlepiej termometrem rtęciowym) przez ok. 10 min.
- jeżeli jest 36,5-36,7 to jest w porządku
- jeśli jest niższa, nawet bywa 35,8 to oznaka niedoczynności.

Pakiet tarczycowy do zbadania w laboratorium:
THS  0,3-2,0  (przed ciążą zbija się do 1-1,5)

FT3  3-4,5
FT4  1-1,5
antyTPO   0-34
antyTG  0-115


4) zaburzenia neuroprzekaźników
neuroprzekaźniki znajdują się w mózgu. Dzięki nim bije serce, pracują płuca, trawimy pokarmy, działa układ krwionośny, są odpowiedzialne za nasze jasne myślenie i dobre samopoczucie, to, że mamy apetyt, że nam się dobrze śpi, że nam się śni coś.
Zaburzenie równowagi neuroprzekaźników z reguły będzie kończyło się depresją.

Przyczyny zaburzeń neuroprzekaźników:
- stres
- toksyny środowiskowe
- uwarunkowania genetyczne
- wiek
- zaburzenia hormonalne
- leki na receptę (hormonalne, antykoncepcja, antybiotyki)
- alkohol, kofeina

Dostarczyć:
- wit z gr. B (szczególnie B1, B3, B12)
- cholinę
- kwasy omega 3
- pyłek pszczeli
-  mus z rokitnika

5) problemy z mitochondriami
mitochondria to podstawa naszej energetyki. W przypadku chronicznego zmęczenia czy fibromialgi wzmocnienie mitochondriów do pierwsza podstawowa rzecz. Mitochondria potrzebują powietrza (tlenu) i odpowiedniej ilości glukozy. Dlatego osoby z chronicznym zmęczeniem i fibromialgią muszą dostarczać węglowodany. Pyłek pszczeli dostarcza bardzo dużo ATP ("paliwa").

Aby wzmocnić, zregenerować mitochondria należy:
- zmniejszyć stres
- poprawić jakość snu
- zadbać o odpowiednie nawodnienie
- zakwasić żołądek
- można wprowadzić enzymy trawienne
- ćwiczenia (dopóki się nie dosuplementuje ograniczyć, ew. przysiady Nieumywakina, joga, chi-kung)
 - odstawić alkohol
- uziemiać się min 30 min dziennie
- odżywiać się zgodnie z dietą rozdzielną albo paleo

Dostarczyć: etap I
 potas (cytrynian)
 magnez (cytrynian) - 350 mg
 D3 (żeby min, poziom w organizmie był 70)
 wit A
 K2 200 mcg
cynk  25-30 mg
żelazo - pyłek pszczeli
selen (selenometionina) 100 mcg, przy Hashimoto 200 mcg
miedź  1-5 mg
magnan
molibden do 300 mcg
krzem  od 200 do 500 mg
OPC - min 60% polifenoli, do 500 mg
na problemy z krzepliwością (rozrzedzi krew bez skutków ubocznych), na problemy żylne, na zakrzepicę, obrzęki, hemoroidy, otwarte, niegojące się rany, na cały układ sercowo-naczyniowy, na regulację stężenia lipidów, zaćmę, alergie, chroni mózg przed wolnymi rodnikami.  Działa szybko (tj. szybko widać efekty), już po 24 h od przyjęcia podwaja się odporność naczyń krwionośnych. Dla każdej osoby, która miała udar OPC jest podstawą, zapobiega śmiertelnym zakrzepom krwi, bo często osoby, które mają udar, za chwilę mają drugi. Pomaga w odbudowie tętnic, żył
Szukać na wyciągu wodnym (nie alkoholowym).

Dostarczyć: etap II po ok. 2 tyg.
B kompleks min 50
kwas ALA 3 x 100 mg
wit C  min 600 mg
wit E  100 mg
koenzym Q10 200 mg
MSM do 10 g

Dostarczyć: etap III po ok. 2 tyg.
omega 3  - 2 g
karnityna  3 x 250 mg do posiłku,wskazana również dla osób starszych
lecytyna  1200 mg
glukozamina  3 g
siarczan chondroityny  3 g

Zestaw antystresowy:
potas (cytrynian) 2 x 300 mg
magnez (cytrynian) 2 x 300 mg
wit C - min. 600 mg
B kompeks

Osoby mające problem z nerkami powinny magnez i cynk przyjmować pod kontrolą lekarza.

6)  braki witamin i minerałów
Ciało składa się z wody i minerałów, a mało się o nich mówi. Zapewniają one funkcjonowanie wszystkich procesów. Brak nawet jednego minerału zawsze odbije się na zdrowiu.  Najlepsze minerały są z roślin, pod warunkiem, że uprawiane są one na bogatej w nie ziemi, a z tym coraz trudniej. Bardzo dobre minerały to Minerały Schindele’s. 

Minerały zasadowe: magnez, potas, sód, wapń.

7) toksyny.
Odstawić:
- gluten
- cukier
zrobić krzywą insulinową/cukrową: pokaże czy jest insulinooporność
zbadać poziom hemoglobiny glikowanej HbA1c:pokazuje ona jaki jest stan glukozy w ciągu ostatnich 3 miesięcy.
Norma:
- jeśli nie przekracza 6 - jest w porządku
- jeśli jest 8 - jest cukrzyca 2
- jeśli jest 7 - stan przedcukrzycowy.

Insulina - wartości referencyjne są do 25, a powinny być  do 3, max 5. Insulina nigdy nie może przekraczać 5.

- kofeina
- tłuszcze trans
- glutaminian sodu, aspartam
- kukurydza, soja
- metale ciężkie (oczyścić się z nich)


FIBROMIALGIA  (gościec ścięgnisto-mięśniowy)
kryteria diagnostyczne mogące wskazać, że jest to fibrmialgia: to bóle i usztywnienia w conajmniej 3 obszarach ciała trwające min. 3 mies.  Wykluczenie uszkodzenia kręgosłupa, przepukliny, boreliozy.
Drugorzędne kryteria: ogólne zmęczenie, ból głowy, problemy ze snem, zaburzenie neurologiczne, opuchlizna stawów.

Olejki eteryczne w fibromialgii:
są bardzo skuteczne w fibromialgii. Muszą być czyste, naturalne, nie te "za 7 zł".