czwartek, 4 maja 2017

Mleczko pszczele

Badania na zwierzętach dowodzą, że mleczko pszczele jest produktem o wysokich walorach odżywczych, dobrze przyswajalnym przez organizm. Jest to zrozumiałe, ponieważ zawiera ono wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy, cukry, witaminy, biopierwiastki i inne substancje biologicznie czynne.


Dzięki wzmaganiu oddychania tkankowego oraz pobudzaniu ośrodkowego układu nerwowego wywiera korzystny wpływ na stan fizyczny i psychiczny człowieka. Stosowane w małych dawkach przez długi okres czasu wykazuje u ludzi dorosłych działanie ogólnie wzmacniające, usuwa zmęczenie, polepsza wzrok, podwyższa efektywność pracy i powoduje przypływ sił życiowych. U mężczyzn wzmaga potencję.

Znacznie przyspiesza odbudowę tkanek miękkich, skracając czas gojenia ran i ciężkich oparzeń. Wpływa także na odnowę osteoblastów (komórek odpowiedzialnych za gojenie się tkanki kostnej) oraz zapobiega odwapnieniu kości po ciężkich złamaniach.
Mleczko pszczele wykazuje wyraźne właściwości przeciwbakteryjne. Działa zarówno na ziarniaki gram-dodatnie , laseczki tlenowe i prątki, jak również na pałeczki Gram-ujemne (Escherichia coli, Salmonella typhi). 
Stwierdzono, że mleczko pszczele hamuje rozwój drożdżaków i pleśni patogennych dla człowieka, w tym Candida albicans, Microsporum canis, Epidermophyton interdigtale i Aspergillus niger.
 Mleczko pszczele działa przeciwwirusowo. Działa na wirusy grypy A i B, świnki i opryszczki pospolitej.
Poza tym mleczko pszczele działa na pierwotniaki Entamoeba histolytica, które wywołują tzw. czerwonkę amebową, schorzenie szeroko rozpowszechnione w krajach tropikalnych.
 Liczne spostrzeżenia wykazują, że mleczko pszczele posiada właściwości przeciwnowotworowe oraz ochraniające przed szkodliwym napromieniowaniem energią jonizującą.
W schorzeniach powstałych na tle autoimmunoagresji mleczko pszczele wywiera wyraźne działanie immunosupresyjne (immunoregulujące), obniżając wytwarzanie przeciwciał skierowanych przeciwko własnym antygenom.
Poprawia jakość krwi: małe dawki (do 10 mg dziennie) zwiększają objętość krwinek czerwonych i poziom w nich zawartej hemoglobiny, a także żelaza w surowicy krwi.
Wzmaga działalność kory mózgowej, wywołuje u ludzi stan pobudzenia, poczucia zdrowia, chęci do życia oraz stan cielesnej i duchowej pogody.
Działa normalizująco na ciśnienie krwi oraz napięcie naczyń krwionośnych. Zwiększa wydzielanie adrenaliny przez korę nadnerczy.
Podawanie zwierzętom liofilizowanego mleczka pszczelego w dawkach, jakie stosuje się u ludzi (0,5-1 mg/kg) przyspieszało odnowę mięśnia sercowego po zawałach doświadczalnych.
Obniża poziom glukozy w surowicy krwi. Przypuszcza się, że peptydy występujące w mleczku pszczelim mają zbliżoną masę chemiczną do insuliny  i tym prawdopodobnie należy tłumaczyć działanie przeciwcukrzycowe mleczka pszczelego (15-18 g przez 6 miesięcy).
Obserwowano obniżanie się pod wpływem mleczka pszczelego poziomu kwasu moczowego w surowicy krwi, co wskazywałoby na jego działanie ochronne przed powstawanie dny moczanowej.
Dobrze wpływa na wątrobę zapobiegając jej marskości. Ma działanie przeciwmiażdżycowe.
Z powodzeniem stosuje się je w przypadku braku łaknienia i niedożywienia, szczególnie u wcześniaków, niemowląt i małych dzieci.
Długotrwałe stosowanie mleczka pszczelego podwyższa odporność organizmu na zakażenia.
Dobre rezultaty uzyskano przy leczeniu mleczkiem pszczelim żylaków, stanów zapalnych żył i krwotoków pochodzenia naczyniowego. Stosowane jest także w niektórych schorzeniach serca i naczyń, takich jak choroba niedokrwienna serca, miażdżyca oraz stany pozawałowe.
Mleczko pszczele stosowane jest najczęściej w niedokrwistości z niedoboru żelaza (anemia). Podawanie tego produktu powoduje podwyższenie liczby czerwonych krwinek, wzrost ich średniej objętości oraz zawartości hemoglobiny. Podwyższa się także poziom żelaza. Leczy także anemię spowodowaną niedoborem witaminy B12.
Do grupy schorzeń wewnętrznych często leczonych za pomocą mleczka pszczelego należy choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Kurację obejmującą 12-15 g mleczka pszczelego prowadzi się przez 4 tyg. Zachęcające wyniki otrzymano w trakcie leczenia za pomocą tego mleczka przewlekłych zaparć oraz stanów zapalnych jelita grubego. Ponadto pobudza ono perystaltykę jelit.
Znalazło także zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych wątroby i woreczka żółciowego. Wykazuje ono działanie ochraniające tkankę wątrobową przed różnego rodzajami substancjami toksycznymi, a także zapobiega powstawaniu marskości wątroby.
Poza tym mleczko zastosowani z powodzeniem w stanach zapalnych trzustki oraz przewlekłej niewydolności nerek.
Omawiany produkt stosowany jest również w niewydolności nadnerczy. Kilkakrotne podanie mleczka pszczelego w postaci wstrzyknięć pobudza działanie wydzielnicze tego narządu. Przeprowadzono również udane próby leczenia nadczynności tarczycy za pomocą mleczka pszczelego.
Dobre wyniki daje leczenie astmy oskrzelowej (2-4 g przez 3 tyg).
Mleczko pszczele okazało się także przydatne do leczenia zapalenia jajników, złamań kości, w nerwicach, schizofrenii, stanach zapalnych nerwu słuchowego, ma działanie przeciwnowotworowe.

Źródło: B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia "Leczenie produktami pszczelimi"

3 komentarze:

  1. Wygląda to bardzo dobrze. Mleczko pszczele w formie kapsułek, czy raczej słoiczek? Jak lepiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W formie zakapsułkowanej lepiej odliczyć dawkę... Myślę, że obie będą dobre, wiadomo, słoiczek jest dość drogi, ale jest chyba większa pewność co do jego zawartości...

      Usuń
    2. "Wzmaga działalność kory mózgowej, wywołuje u ludzi stan pobudzenia, poczucia zdrowia..." Jakbym uzyskał ten stan :) Byłbym szczęśliwym człowiekiem, no i cenie sobie inne właściwości. Naukowcy podobno określili mleczko pszczele jako jedno z najbardziej wartościowych, dlatego warto mieć jakość.

      Usuń