niedziela, 31 marca 2019

Anemia

Czym jest anemia i jakie są jej przyczyny?
Anemia często nazywana jest niedokrwistością i to chyba ta nazwa bardziej oddaje przyczynę tej choroby. Niedokrwistość to stan choroby, w którym mamy doczynienia ze zmniejszoną liczbą czerwonych krwinek-erytrocytów, bądź zmniejszoną ilością hemoglobiny, czerwonego barwnika erytrocytów. No dobrze, ale co może wywołać zmniejszoną liczbę krwinek czerwonych?


✔️Utrata krwi (urazy, operacje, miesiączki)
✔️Wady genetyczne
✔️Niedobory żywieniowe
I tutaj zaczynają się schody, ponieważ większość z nas słysząc anemia myśli, że ma za mało żelaza. Jednak czy zawsze tak jest?
Otóż nie!
Anemia mikrocytarna- jest to anemia, w której cząsteczka erytrocytu zmniejsza swoją objętość z powodu właśnie niedoboru żelaza
Anemia makrocytarna- w tym przypadku krwinka zwiększa swój rozmiar występuje w przebiegu niedoborów witaminy B9 lub B12
Objawy anemii są wszystkim znane, zaliczamy do nich:
✔️zmęczenie
✔️zawroty głowy
✔️zły stan skóry, paznokci, wypadanie włosów
✔️duża męczliwość podczas wysiłku
W przypadku niedoborów B12 lub B9 dodatkowe objawy to:
✔️upośledzone funkcje kognitywne (skupienie, kojarzenie, pamięć, nauka, wypowiadanie się), - ✔️drętwienia, mrowienia
✔️zaburzenia depresyjne,
✔️zapalenie błony śluzowej żołądka
Znane wam są te objawy?
Kto w dzisiejszych czasach nie odczuwa zmęczenia, albo nie ma problemu z zaburzeniami funkcji kognitywnych?
A czy badasz swoją krew przynajmniej raz w roku?
Oczywiście przyczyn zmęczenia jest bardzo wiele natomiast zachęcamy do badania krwi przynajmniej raz w roku, co pomoże wykluczyć, chociaż jedną z przyczyny bądź pozwoli potwierdzić, iż nieprawidłowa morfologia jest przyczyną twojego stanu samopoczucia.
No dobrze ale jak dietetycznie wesprzeć się w przypadku anemii?
Oczywiście w zależności od typu i przyczyny leczenie dietetyczne różni się.Jednak podstawowe zalecenia sprawdzą się w każdym przypadku.
✔️Włącz do diety mięso czerwone, podroby (szczególnie wątróbka), ryby, jaja (zwłaszcza żółtko), zielone liście warzyw, buraki, daktyle, suszone morele, kakao, sok z pokrzywy, orzechy, pestki dyni.
✔️Wzbogać swoją dietę w poprawiacze wchłaniania żelaza czyli źródła witaminy C, (sok z rokitnika, sok z aronii, owoce jagodowe, cytrusy, kiszonki)
✔️Pamiętaj nie tylko żelazo ale również B12, B9(w zależności od typu) są ważne dla prawidłowego, funkcjonowania naszej krwi, zadbaj również o odpowiednie dostarczenie witaminy B6, miedź, witaminy C, aminokwasów.
✔️W anemii należy zadbać również o odpowiedni stan żołądka (zakwaszenie, czy nie ma wrzodów, H. Pylori itd), jelit (zburzenia mikrobioty, pasożyty, SIBO itd.)
✔️Należy wykluczyć również związki takie jak: błonnik nierozpuszczalny, nadmierne ilości kwasu fitynowego, szczawiany, garbniki, ponieważ utrudniają one wchłanianie pierwiastków i witamin, a także nie łączyć posiłków bogatych w żelazo z tymi obfitującymi w wapń.

Źródło

1 komentarz:

  1. W przypadku anemii trzeba faktycznie skupić się na odpowiedniej suplementacji. Ja dość długo z tym walczyłam, dopóki znajoma nie poleciła mi żelaza w płynie - Blueiron. Poza tym, że jest to dla mnie najlepiej przyswajalna forma żelaza i nie występują żadne skutki uboczne, to dodatkowy plus jest taki, że zawiera też witaminę B12, cynk i biotynę, a nawet kwas foliowy, więc w sumie wszystko na czym najbardziej mi zależy.

    OdpowiedzUsuń