Co robić, gdy nie mamy dostępu do żywności ekologicznej, lub nas na nią nie stać? Wiadomo, że obecnie praktycznie wszystko jest nawożone chemicznie i mało wartościowe. Skomponowano specjalny płyn, aby usunąć te chemikalia, jednak można ten sam efekt uzyskać prostym domowym sposobem. Problemem w warzywach czy owocach są "oleiste" pestycydy. Wymyślono je po to, aby deszcz nie mógł ich zmyć z powierzchni, dlatego te specjalne płyny nie za bardzo sobie z nimi radzą. Co prawda mogą one usuwać szkodliwe bakterie, ale właściwie nie więcej.
Najprościej jest wziąć 0,5 szkl octu na 1 l wody i zanurzyć w tym warzywa lub owoce na kilka minut, a następnie zanurzyć w roztworze alkalicznym - na 1 l wody dać 2 płaskie łyżki sody oczyszczonej lub soli (najlepiej nieoczyszczonej - himalajskiej bądź kłodawskiej). W tej wodzie moczyć warzywa kolejne 4-5 min, a następnie przepłukać je czystą wodą.
Proces ten nie tylko w wysokim stopniu usunie pestycydy oleiste, ale dodatkowo, chociaż w małym stopniu, wzbogacisz warzywa czy owoce w minerały zawarte w soli. Oczywiście umyte warzywa szybciej się psują...
Źródło:
Rak to nie wyrok, Ryszard Grzebyk
Tutaj przeczytasz, które owoce i warzywa zawierają najwięcej, a które najmniej, pestycydów.
Bardzo ciekawy i przydatny wpis. Ale, czy nie ma "zdrowych" nawozów. np. tutaj? Bo jest tam bardzo szeroki wybór tego typu specyfików, jak i też firma wygląda na porządną. Więc może tam te nawozy są ok? Jak to jest?
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuńKażdy kto uprawia warzywa w ogródku wie, że aby zebrać plony trzeba poświęcić mnóstwo czasu i pracy. Jeśli ziemia nie jest odpowiednio żyzna, plony nigdy nie będą bujne i wszystko idzie na marne. Nawożenie upraw to podstawa.
OdpowiedzUsuń