Dlaczego amerykański lekarz nakazuje unikać dodatkowych porcji żelaza? Przede wszystkim dlatego, że jego nadmiar może wywołać chorobę nowotworową i serca. Nierozsądne uzupełnianie żelaza zazwyczaj prowadzi do zatrucia, wynikającego z podwyższenia tolerowanych jego stałych zapasów w śledzionie, wątrobie i szpiku kostnym. Hemochromatoza, czyli choroba jego nadmiaru może również doprowadzić do cukrzycy i marskości wątroby. Brązowe plamy na skórze są pierwszym z jej objawów.
Niedobory żelaza wywołane są najczęściej:
- nadmiarem fosforu,- lekami na nadkwasotę,
- niedostateczną ilością kwasu solnego w żołądku
i prowadzą do:
- anemii,- kruchości włosów,
- trudności z przełykaniem,
- nadwagi,
- wyżłobień i łyżkowatego kształtu paznokci
- nerwowości.
Czy nie są to wystarczające powody, aby zaprzestać bezmyślnego "wzmacniania" żelazem produktów spożywczych? Czy płatki śniadaniowe dla dzieci lub soki mają być z tego powody zdrowsze?
Uwaga: częste krwawienie z nosa mogą być sygnałem niedoboru żelaza. Nie powinno się przyjmować go w przypadku infekcji. Jest to wymóg podyktowany przyspieszonym rozwojem bakterii, które wykorzystują obecność żelaza dla własnego rozwoju. Stąd też i nie jest zaskoczeniem lekarzy "od przyczyn" jego niedobór w przypadku chronicznego zakażenia grzybami Candida czy wirusem opryszczki.
Witamina C może spowodować wzrost absorpcji żelaza nawet o 30 %.
Źródło:
Od lekarza do grabarza, Jerzy Maslanky
Bardzo ciekawy materiał. Ja jakiś czas temu miałam niedobór żelaza i oprócz odpowiedniej diety stosowałam jego suplementację. Wybrałam żelazo w płynie, które było dość dobrze przyswajalne. Nie odczuwałam żadnych skutków ubocznych, a niedobory wróciły do normy po jakimś czasie.
OdpowiedzUsuń