Dzisiejszy post o MAŚLE rozpoczyna serię krótkich artykułów o zdrowym odżywianiu. Czyli to, co chciałam powiedzieć w czasie mojego wykładu w Grębocicach, a ze względu na ograniczony czas nie zdążyłam.
Prawdziwe MASŁO musimy zrobić sobie SAMI. Albo musimy kupić od kogoś, kto zrobi je za nas.
Dlaczego?
Ponieważ masła z supermarketów mogą zawierać tłuszcze roślinne, które są produktami wysoko przetworzonymi i które po utwardzeniu zmieniają się w bardzo niebezpieczne dla zdrowia kwasy nienasycone o izomerii trans. Zakłócają one działanie enzymów w organizmie i są PRZYCZYNĄ miażdżycy, cukrzycy i raka.
Od czasu, gdy naturalne masło i mleko zastąpiono rafinowanymi olejami z nasion kukurydzy, soi i bawełny, zaczęto obserwować pojawienie się nowej, tajemniczej choroby, która zaczęła dotykać mieszkańców uprzemysłowionych obszarów. Była to choroba sercowo - naczyniowa, już w początkach drugiej dekady XX wieku główna przyczyna przedwczesnej śmierci ludzi.
W tamtych czasach lekarze i naukowcy dobrze o tym wiedzieli i nie bali się mówić.
Zalecali usunięcie z diety olejów roślinnych i margaryn, bo zauważyli, że to właśnie one były PRZYCZYNĄ tej choroby.
PRAWDZIWE masło robi się ze śmietany uzyskanej z mleka od szczęśliwej krowy. Krowa taka pasie się na łące, przebywa cały dzień na słońcu, je trawę i zioła, jest przeprowadzana przez gospodarza w różne miejsca, żeby jej pokarm był zróżnicowany.
Może się w każdej chwili położyć na trawie i spokojnie przeżuwać, jak to krowa ma w zwyczaju.
Śmietana musi być zdejmowana z mleka, a nie odwirowana, bo inaczej zostanie zniszczona budowa molekularna jej aktywnych składników.
I z takiej śmietany, przez wytrząsanie robi się masło.
Naturalne masło jest produktem DOSKONAŁYM, w którym mądra natura połączyła dwa cenne składniki: witaminę D3 i K2 oraz świetnie przyswajalny wapń.
Kompleks witamin D3 i K2 sprawia, że wapń kieruje się do tych miejsc, gdzie powinien, czyli kości i zębów, a nie gromadzi się w tkankach miękkich, naczyniach krwionośnych i na powierzchni narządów wewnętrznych.
Obie witaminy z masła wzmacniają chrząstki, stawy i kości, zapobiegają chorobom serca i nowotworom ( kwas linolowy!) oraz leczą stany zapalne.
Prawdziwe MASŁO ma przynajmniej 82% tłuszczu mlecznego, białko, wapń, witaminy A, D, E i K2, witaminę B2 i B12 ( zdrowa skóra i układ nerwowy).
Zawiera też ten CUDOWNY CHOLESTEROL, który buduje nasze błony komórkowe, hormony
i kwasy żółciowe w wątrobie.
Zawiera też cenny dla nas aminokwas LIZYNĘ - jeden z aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm ludzki bardzo potrzebuje, a nie potrafi sam produkować, czyli musi pobierać z pożywieniem.
LIZYNA:
- wchodzi w skład białek budujących tkanki ludzkiego ciała
- bierze udział w produkcji hormonów, enzymów i przeciwciał
- przyczynia się do tworzenia kolagenu, czyli buduje tkankę łączną - kości, stawy, ścięgna, naczynia krwionośne
- wspomaga wchłanianie wapnia
- umożliwia odbudowę tkanek po urazach
- działa przeciwzapalnie
- wzmacnia układ sercowo - naczyniowy, gdyż uczestniczy w syntezie karnityny, chroni naczynia krwionośne i zapobiega miażdżycy
- wraz z witaminą C podnosi odporność organizmu
Jeśli więc cierpicie na nerwicę, przewlekłe zmęczenie, gościec przewlekły postępujący, wszelkie choroby reumatyczne, dokucza Wam brak koncentracji, pamięci, nadmierna reakcja na stres, zawroty głowy, anemia, opryszczka, macie słabe matowe włosy, paznokcie, suchą skórę, słabe kości i mięśnie, skrzypiące stawy, zaburzenia wzroku, dojrzewania i wzrostu (dzieci i młodzież), to jedzcie MASŁO, dużo masła!
C D N
Cz. I
Masło czy margaryna
Jajka - jak je spożywać
- masło a margaryna
- cholesterol
- jedząc codziennie prawdziwe masło można się wyleczyć z gośćca (zesztywniejące
zapalenie stawów w kręgosłupie)
- masło (szczególnie klarowane) odżywia florę jelitową u małych dzieci
- w maśle zawarte są witaminy A, E, z gr. B, D3, K3, białko, wapń
- masło reguluje gospodarkę hormonalną
- surowe żółtka cudownym produktem i lekiem na wiele chorób
cz. II
Mleko
cz. III
Chleb
cz IV
czy sól jest zdrowa? jak nawadniać organizm?
- zgaga, nadżerki, żołądek, kwas solny, nawodnienie organizmu
cz. V
czym słodzić? na czym smażyć?
- o olejach
- o cukrze, miodzie, ksylitolu
- olej kokosowy zabija lamblie, pierwotniaki, wirusy
- - o gumie do żucia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz