niedziela, 2 lutego 2020

Autyzm

Autyzm to zaburzenie wieloczynnikowe. Każde dziecko jest inne, przyczyny są różne, objawy także nie zawsze są jednakowe. 


 

Odpowiednią dietą, suplementacją, zmianami w stylu życia można osiągnąć bardzo wiele! Nie twierdzę, że jest jedna dieta, które autyzm „leczy”. Czas, w którym udaje się osiągnąć poprawę też jest różny i zależy od baaardzo wielu czynników. Z  obserwacji, oraz informacji zaczerpniętych w wielu badaniach i książkach naukowych wynika, że u dzieci z autyzmem występuje wiele problemów takich jak:
➡️Niedobory wielu składników odżywczych
➡️Częste stany zapalne ucha – co może być konsekwencją obrzęku spowodowanego spożywaniem produktów alergizujących
➡️Przerost patogennych bakterii w jelicie, które produkują związki o charakterze prozapalnym czy neurotoksycznym np. kwas HPHPA, który zaburza działanie enzymów cyklu Krebsa.
➡️Przerost drożdżaka Candida – grzyba który wydziela wiele metabolitów o charakterze neurotoksycznym – dodatkowo te metabolity mogą tworzyć związki jak pentozydyny, które zaburzają mielinizację w mózgu – to z kolei prowadzi do dalszych niedoborów np. biotyny, czy witaminy B6 co często obserwuje się w badaniu OAT – odpowiednia dieta jest kluczowa, żeby ten problem zaadresować.
➡️Problemy z produkcją glutationu – niezwykle ważnego antyoksydantu
➡️Niedobory odporności – często niedobór IgA, która chroni jelita i błony śluzowe oraz słaba aktywność komórek CD5 – co może być związane z podaniem antybiotyków w bardzo wczesnym wieku.
➡️Problem z detoksem z metali ciężkich, które wbrew pozorom wcale nie pochodzą tylko z szczepionek
➡️Zaburzenia w produkcji/rozkładzie neuroprzekaźników
➡️Ekscytotoksyczność układu nerwowego – co może powodować problemy z snem, stany lękowe, nadbodźcowość.
➡️I wiele innych..

Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz