sobota, 1 lutego 2020

Dziś kilka słów na temat IgA

Dziś kilka słów na temat IgA – immunoglobuliny, która produkowana jest w największej ilości z wszystkich immunoglobulin w naszym organizmie.
➡️Stanowi pierwszą linię obrony przed infekcjami.
➡️Usuwa groźne mikroby z jelit i błon śluzowych.
➡️Neutralizuje wirusy
➡️Zapewnia tolerancje immunologiczną w obrębie błon śluzowych
➡️Wpływa na zdrową mikrobiotę jelit.

Niestety nasz obecny styl życia wpływa niekorzystnie na poziom IgA. Co może obniżać IgA?
➡️Stres – zwłaszcza przewlekły
➡️Niedobór snu - zwłaszcza fazy REM
➡️Niedobór witaminy A (tu genetyka tez odgrywa pewną role)
➡️Pewne wirusy (jak EBV)
➡️IgA występuje często nisko w przypadku alergii, chorób autoimmunologicznych, w depresji czy w autyzmie.

Co pomaga podnieść poziom IgA?
➡️Odpowiednia probiotykoterapia – L.reuteri, L. helveticus, B.bifidum, B.longum.
➡️Witamina A (zwłaszcza przy mutacji BCMO1)
➡️Chlorella.
➡️Reishi.
➡️Metody relaksacyjne (wg badań wystarczy 10-20 minut dziennie!)
➡️Słuchanie muzyki (oczywiście takiej jaką lubimy )
➡️Poczucie humoru
➡️Regularna aktywność seksualna (co ciekawe u kobiet w trakcie owulacji chwilowo IgA się obniża – co najpewniej związane jest z wyciszeniem układu odpornościowego w razie ciąży )
➡️Zadbanie o optymalną ilość fazy REM snu (nie spożywanie alkoholu przed snem, cholina ...)
➡️Ekspozycja na słońce za dnia.
➡️Akupunktura.

Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz