poniedziałek, 30 stycznia 2017

Kombucza (kombucha)

Ciekawa jest historia tego napoju, uważanego za herbatę grzybową. Gdy Japończycy badali przyczyny długowieczności mieszkańców Kaukazu, odkryli, że piją oni regularnie ten napój, który ma wiele pozytywnych właściwości. Zawiera on mnóstwo minerałów, witaminę C i najpotrzebniejsze witaminy z grupy B, inne witaminy, kwas foliowy, cytrynowy, a nawet śladowe ilości bursztynu oraz duże ilości antyoksydantów, jak również kwasy: jabłkowy, octowy, szczawiowy, winny, glukuronowy, który - jak potwierdzają badania - działa antynowotworowo.
Oto główne właściwości tego napoju:
  • w związku z tym, że zawiera fermentowane bakterie, doskonale przywraca właściwą mikroflorę jelit po terapii antybiotykami, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy i przeciwdziała rozwojowi niekorzystnych dla nas bakterii i grzybów.
  • stymuluje siłę i pamięć,
  • reguluje przemianę materii,
  • odtruwa organizm,
  • wzmacnia wątrobę i jelita, 
  • spala tkankę tłuszczową,
  • zabezpiecza przed uszkodzeniami nasze DNA,
  • wspomaga właściwy balans pH
  • wzmacnia układ krążenia,
  • pobudza produkcję soków trawiennych,
  • leczy łuszczycę,
  • leczy przeziębienia,
  • leczy reumatyzm,
  • dobrze działa na oczy i włosy,
  • pozytywnie wpływa na układ nerwowy,
  • zawiera glukozaminę, która zwiększa produkcję kwasu hialuronowego, co ma korzystny wpływ na stawy i odbudowę chrząstki,
  • łagodzi objawy menopauzy,
  • łagodzi migreny,
  • łagodzi depresję
  • łagodzi objawy fibromialgii,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • przeciwdziała chorobom degeneracyjnym i nowotworom.


 Napój ten można kupić, ale polecam zrobić samemu - wyjdzie o wiele taniej, zdrowiej, no i systematycznie dokarmiając go, ma się go cały czas.
Kupuje się grzybek z cieczą (tzw. starter) np. na allegro lub szuka po znajomych, a następnie:
- Zaparzyć 1 l herbaty, ostudzić,
- Dodać 110 g cukru (na każdy 1 l herbaty), wymieszać,
- Czysty litrowy słoik wyparzyć, wlać  do niego herbatę (jak sypka to odcedzić),
- Umyć grzybek w zimnej wodzie, bo musi być czysty, bez przebarwień,
- Dodać grzybek wraz ze starterem do słoika z herbatą,
- Przykryć słoik papierową serwetką lub ręcznikiem papierowym, zamocować gumkę wokół słoika, żeby powietrze dochodziło,
- Odstawić w miejsce nienasłonecznione o temp. pokojowej na ok. 10-14 dni.
Po 10 dniu należy spróbować napoju, który będzie coraz bardziej kwaśny, więc trzeba wybrać taki miment, żeby Ci smakował. Ja to już robię na oko:)
Ma on stężenie 2,5 do 4,5 pH, więc może być stosowany w celu wzmocnienia kwasu żołądkowego, co poprawi trawienie, dzięki czemu lepiej przyswojone zostaną wszystkie mikroelementy. Trawienie i wchłanianie są niezbędne do tego, by organizm był zdrowy, i to jest jedna z zalet picia tej mikstury, zwłaszcza po 40. roku życia, gdy z natury słabną kwasy żołądkowe.
Stosowanie należy zacząć od 1-2 łyżek 3 razy dziennie 10-15 min przed posiłkiem; w przypadku ciężkiej choroby można stosować nawet do 1 szklanki dziennie, ale wówczas samopoczucie może się pogorszyć, gdyż kombucha silnie odtoksycznia, a nadmierna ilość uwolnionych toksyn może wywołać reakcję Hexheimera..
Nie zaleca się jej kobietom w ciąży.


 Rak to nie wyrok, Ryszard Grzebyk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...