Oto główne właściwości tego napoju:
- w związku z tym, że zawiera fermentowane bakterie, doskonale przywraca właściwą mikroflorę jelit po terapii antybiotykami, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy i przeciwdziała rozwojowi niekorzystnych dla nas bakterii i grzybów.
- stymuluje siłę i pamięć,
- reguluje przemianę materii,
- odtruwa organizm,
- wzmacnia wątrobę i jelita,
- spala tkankę tłuszczową,
- zabezpiecza przed uszkodzeniami nasze DNA,
- wspomaga właściwy balans pH,
- wzmacnia układ krążenia,
- pobudza produkcję soków trawiennych,
- leczy łuszczycę,
- leczy przeziębienia,
- leczy reumatyzm,
- dobrze działa na oczy i włosy,
- pozytywnie wpływa na układ nerwowy,
- zawiera glukozaminę, która zwiększa produkcję kwasu hialuronowego, co ma korzystny wpływ na stawy i odbudowę chrząstki,
- łagodzi objawy menopauzy,
- łagodzi migreny,
- łagodzi depresję,
- łagodzi objawy fibromialgii,
- obniża ciśnienie krwi,
- obniża poziom cholesterolu,
- przeciwdziała chorobom degeneracyjnym i nowotworom.
Kupuje się grzybek z cieczą (tzw. starter) np. na allegro lub szuka po znajomych, a następnie:
- Zaparzyć 1 l herbaty, ostudzić,
- Dodać 110 g cukru (na każdy 1 l herbaty), wymieszać,
- Czysty litrowy słoik wyparzyć, wlać do niego herbatę (jak sypka to odcedzić),
- Umyć grzybek w zimnej wodzie, bo musi być czysty, bez przebarwień,
- Dodać grzybek wraz ze starterem do słoika z herbatą,
- Przykryć słoik papierową serwetką lub ręcznikiem papierowym, zamocować gumkę wokół słoika, żeby powietrze dochodziło,
- Odstawić w miejsce nienasłonecznione o temp. pokojowej na ok. 10-14 dni.
Po 10 dniu należy spróbować napoju, który będzie coraz bardziej kwaśny, więc trzeba wybrać taki miment, żeby Ci smakował. Ja to już robię na oko:)
Ma on stężenie 2,5 do 4,5 pH, więc może być stosowany w celu wzmocnienia kwasu żołądkowego, co poprawi trawienie, dzięki czemu lepiej przyswojone zostaną wszystkie mikroelementy. Trawienie i wchłanianie są niezbędne do tego, by organizm był zdrowy, i to jest jedna z zalet picia tej mikstury, zwłaszcza po 40. roku życia, gdy z natury słabną kwasy żołądkowe.
Stosowanie należy zacząć od 1-2 łyżek 3 razy dziennie 10-15 min przed posiłkiem; w przypadku ciężkiej choroby można stosować nawet do 1 szklanki dziennie, ale wówczas samopoczucie może się pogorszyć, gdyż kombucha silnie odtoksycznia, a nadmierna ilość uwolnionych toksyn może wywołać reakcję Hexheimera..
Nie zaleca się jej kobietom w ciąży.
Rak to nie wyrok, Ryszard Grzebyk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz