czwartek, 6 września 2018

Naprawa układu pokarmowego

Większość chorób układu pokarmowego wynika  z naszej głupoty i niewiedzy. Większość naszych chorób zaczyna się z układu pokarmowego, ponieważ jeżeli my czegoś nie przyswajamy, albo mamy problem z trawieniem, to nie dostarczamy energii organizmowi tak, aby on sam mógł się naprawiać. Bo my jesteśmy się w stanie sami wyleczyć, mamy takie bufory w środku.



Przyczyny złego trawienia to często brak kwasu solnego, brak enzymów, brak żółci, braku magnezu. Przyczyną również może być stres, emocje,  autoagresja, hormony.
Osoby, które tłumią emocje mają często biegunki, zespół jelita wrażliwego i spore trudności z trawieniem.
Zaparcia osłabiają człowieka, takie osoby mają mgłę umysłową, są nastawione pesymistycznie do życia i prawie zawsze kończą się poważnym bólem i problemem ze skórą.

Pasożyty
- mogą zniszczyć miąższ wątrobowy oraz podziurawić jelita
- glisty mogą zablokować kanały żółciowe i kanaliki trzustki
- tasiemce są w stanie pozbawić człowieka praktycznie całego zasobu wit. B12, a za nią kwasu foliowego.
- wydzielina tasiemca utrudnia wydzielanie soków i zaburza motorykę przewodu pokarmowego

Kuracje:
- berberys - eliminuje pasożyty głównie z wątroby i woreczka żółciowego
- rokitnik - działa przeciwpasożytniczo, a olej działa również przeciwgrzybiczo,aby zadziałał olej lepiej należy dodać do niego kopru włoskiego albo stewię (jest super na wszystkie przerosty grzybów, ale nie te białe tabletki!)
- olej z pestek dyni - posiada silne działanie przeciwpasożytnicze
- OPC, resweratrol
- zioła: czarnuszka, kuracja Siemionowej, Małachowa
Przed przystąpieniem do odrobaczania należy najpierw zadbać o jelita, uszczelnić je.

Dużo osób cierpi na  przepuklinę między przełykiem a żołądkiem. Jest to wynik złego odżywiania, ale da się to naprawić.
Układowi trawiennemu bardzo szkodzi odwodnienie organizmu. Ponieważ znajduje się w nim dużo śluzu, potrzebuje odpowiedniego nawodnienia (woda+sól nieoczyszczona).


Jeżeli zastawka między żołądkiem a dwunastnicą nie działa jak trzeba, a w żołądku znajduje się zbyt dużo kwasu solnego, i dwunastnica, trzustka i wątroba nie pracują jak powinny, nie wydzielą odpowiednich enzymów to z reguły powstają wrzody.

Test na sprawdzenie języka
Z samego rana zobaczyć język w lusterku.
- jeśli jest biały nalot to jest dysfunkcja na poziomie jelita
- jeśli jest szary nalot to problem z trzustką
- jeśli będzie żółty to z wątrobą

Jeśli kał się unosi na wodzie to brak jest albo enzymów trawiennych, albo zbyt mało żółci. Wtedy oczyścić i wzmocnić wątrobę należy.

Mocne jelita potrzebują krzemu (polecany Diatomit). Zaczynamy od 1 łyżeczki dziennie, zwiększając stopniowo do 3.

WĄTROBA

Wątroba jest organem, który da się zregenerować. U osób, u których źle funkcjonuje wątroba próby wątrobowe mało kiedy są zawyżone. Musi być już poważniejsza sprawa, żeby wykazały to próby.
Jeżeli chce się zbadać wątrobę należy zrobić następujące badania;
-ALAT,
-AspAT,
-cholina,
- esteraza
- GGTP
- bilirubina

Czym się objawiają zaburzenia na poziomie wątroby?
- zwiększona męczliwość
- słabość
- spadek wagi
- dziwne bóle pod prawym żebrem
- wzdęcia
- świąd skóry
- bóle w stawach
- ogromna chęć na cukier
- nieprzyjemny oddech
- żółty kolor pod językiem
- brązowe plamy na skórze

Składniki odżywcze niezbędne do prawidłowej pracy wątroby:
- glutamina
- glicyna
- tauryna
- cysteina
- wit. C
- wit. A (jeśli się ma chorą wątrobę to nie więcej jak 10 000 IU, kobiety w ciąży ok 5 000 IU)
- wit. B1, B2, B3, B5, B12
- kwas foliwoy
-biotyna
- inozytol
- lecytyna
- cynk
- ostropest plamisty
- EGCG (polifenole z zielonej herbaty) 
- MSM
- arginina
- mniszek
Produkty, które wspomogą wątrobę:
- Hepatoprotector dr Różańskiego
- Liv 52

Główne objawy wskazujące na marskość wątroby;
- popękane naczynka (pajączki)
- powstawanie siniaków po dotknięciu lub złapaniu
- żółtaczka
- mocno powiększona wątroba
- powiększona śledziona
- powiększone końcówki palców
- zbieranie się płynów w brzuchu
- puchnięcie kończyn
- drżenie rąk
- dezorientacja

Wątroba jest siedliskiem złości. Jeżeli ktoś jest irytujący, o wszystko się wkurza i nic mu nie pasuję to prawdopodobnie ma problemy z wątrobą.

Wskazania do stosowania probiotyków;
- w trakcie i po antybiotykoterapii
- w silnym stresie
- wzdęcia
- jelito drażliwe
- biegunki

Polecane (zbadane na zawartość bakterii) probiotyki;
- Joy Day
- Sanprobi
- Vivomix

Jeśli ktoś cierpi na choroby autoimmunologiczne to probiotyki wprowadza się w kroplach.

Przy każdej chorobie, dolegliwościach związanych z jelitami należy odstawić gluten. Gluten jest w stanie wywołać objaw praktycznie każdej choroby!


Poprawa trawienia

W obecnych czasach większość ludzi cierpi z jakiś powodów trawiennych. Często pomaga samo pobudzenie trawienia za pomocą ziół. Zioła, które pobudzają wydzielanie soków żołądkowych to przede wszystkim zioła gorzkie. Dobre będą krople żołądkowe stosowane  przed jedzeniem, a także;
- ziele bożego drzewka 3 g x 2 x dziennie
- ziele krwawnika 2 g x 3 dziennie   szczególnie na stan zapalny błony śluzowej żołądka
- ziele i korzeń mniszka - max. 3 g surowca
Bardzo ważne jest sprawdzenie zakwaszenia żołądka za pomocą sody (ważne, żeby była świeża) Tutaj jest filmik o tym. Jeśli jeśli brakuje soków żołądkowych to zacząć należy od wspomagania za pomocą kropli żołądkowych, wody z octem jabłkowym, soli nieoczyszczonej, nawodnienia.  Po 2 tyg ponownie zrobić test i sprawdzić czy coś się poprawiło.
Dobrze przeżuwać pokarmy
Nie pić podczas posiłków!

Co pobudza trawienie:
- lukrecja DGL
- prawoślaz
- cynk
- N-acetyloglukozamina
- wiąz czerwony
- chia
- siemię lniane
- kwasy omega 3
- wiąz czerwony
- B6, B12, kwas foliowy
- enzymy trawienne; papaina i bromelina (pod koniec posiłku) polecane Doctor,s Best, Aliness
- wit. C
- betaina (przyjmuje się na samym początku jedzenia)
- ubiorek gorzki - zwiększa napięcie dolnego zwieracza przełyku, pobudza perystaltykę przełyku, pozwala szybciej opróżnić żołądek z treści pokarmowej oraz pobudza dwunastnicę do skurczów.

Błonnik

Jest niezmiernie ważny w prawidłowym trawieniu, a coraz mniej znajduje się do w naszej diecie.
Błonnik to; warzywa, owoce, ziarna zbóż, otręby, siemię lniane.
Dodatkowo można kupić błonnik (typu witalny) i stosować; 1 łyżeczka w pół szkl wody, dodatkowo popić 1 szkl wody. A za pół godz kolejna szklanka wody. Jeśli się poczuje w jelitach rwanie to trzeba wypić wodę.

Błona śluzowa 

Ponieważ jest cieniutka i delikatna bardzo łatwo ją uszkodzić i wywołać stan zapalny. I w większości  powodem jest brak wody i nadmiaru stresu. Co uszkadza błonę śluzową;
 - Helicobacter pyroli - lekarze przepisują na nią antybiotyki, a są naturalne, skuteczne sposoby;
    *ekstrakt z brokułów
    * acidophilus i/lub saccharomyces boulardi
    * czarnuszka min 2 g dziennie lub  olej
    * olej kokosowy
    * kurkuma (standaryzowana) mieszkanka: 1 łyżka kurkumy+2żółtka+2 łyżeczki oleju kokosowego
    * olejek z oregano
    * Citrosept
    * NAC  min. 600 mg
    * glutamina
    * mastyks
    * kiełki z brokuła
- leki (IPP (są przyczyną zachorowania na nowotwory okrężnicy), blokery H2, sterydy, antybiotyki, leki na zgagę,
- enzymy trawienne
- nietolerancje pokarmowe
- infekcje wirusowe
- za dużo kawy, alkoholu, czekolady
- niedobory witaminowe
- celiakia
- SIBO

 Co na regenerację błony śluzowej;
- nawodnienie
- lecytyna
- glukozamina
- glutamina
- siarczan chondroityny
- kwasy omega 3
- wit. A stymuluje produkcję śluzu
- wit. E
- cynk
- sól
- wit. C

Gastritis/zapalenie błony śluzowej żołądka
Przyczyną jest dieta, albo nadużywanie kawy, alkoholu albo leków (aspiryna, antybiotyki). Ostry gastritis zawsze zaczyna się od kłującego bólu, następnie pojawia się brak apetytu, zwiększone wydzielanie śliny, odbijanie się, potem wchodzi zgaga, nudności, czasami wymioty. W tej chorobie  osłabiona jest ruchowa funkcja żołądka, żołądek zatrzymuje wtedy pokarm i nie przesuwa go do dwunastnicy.

Gastritis chroniczny z obniżoną kwasowością żołądka;
Należy znaleźć przyczynę wywołującą nieżyt. Wprowadzić zioła przeciwzapalne i przeciwbólowe;
- mięta, dziurawiec, rumianek, szałwia, kminek, waleriana, krwawnik,
Przez pierwszą dobę nie jeść niczego, tylko pić wodę (niegazowaną!) i ew. zieloną herbatę.
Od drugiej doby zacząć wprowadzać pokarmy płynne (zupy kleikowe, potem z odrobiną ryżu czy kaszy), następnie można stosować kisiel, puree ziemniaczane, suchary... Wypić napar z szałwii i piołunu (50 ml) przed każdym posiłkiem.
Po tygodniu można zacząć wprowadzać warzywa przetarte i stopniowo wprowadzać inne produkty.

Jeśli gastritis występuje często to należy zająć się uzdrowieniem jamy ustnej - migdałki i zatoki mają ogromne znaczenie.Wskazane ssanie oleju kokosowego (opisane tutaj).

Jeść co 2-3 godz. małe porcje (papkowate), powoli wprowadzać kefiry z dobrymi bakteriami, żadnego alkoholu, pić wodę, można zacząć od ciepłej i małe ilości jeśli źle się ją toleruje. Jak minie stan zapalny to sprawdzamy zakwaszenie żołądka i wprowadzamy określoną dietę.
Jeśli ktoś ma gastritis bezkwasowy to koniecznie trzeba włączyć do diety produkty, które zakwaszają żołądek; kakao, dzika róża, pyłek pszczeli, nawet kawa. Sól (nieoczyszczona!) zawsze przed posiłkiem i  godz. po posiłku (1 granulka/szczypta).


Gastritis chroniczny z podwyższoną kwasowością żołądka;
- dieta eliminująca produkty kwasowe
- wit. C
- kwas foliowy
- cytrynian wapnia
- surowy, utarty ziemniak (umyty, nieobrany)- ok. 50 g
- wit. K2

Nadprodukcja kwasu

Nadprodukcja kwasu jest tak samo niebezpieczna jak jego zbyt mała ilość. Błędnym odżywianiem i nawykami sami sobie szkodzimy. Palenie papierosów podczas jedzenia lub tuż po zawsze spowoduje zwiększoną produkcję kwasu solnego, ale związki zawarte w papierosie (podobnie jak w coli) spowodują rozluźnienie zwieracza co w najlepszym przypadku grozi zgagą, a w najgorszym - wrzodami przełyku lub jego nowotworem.
Zwieracz osłabiają/rozluźniają:
- hormony ciążowe
- czekolada, kakao
- ostre przyprawy
- alkohol
- cola
- słodycze
- kawa
- yerba
- mleko
- świeży chleb
- mocne buliony i galarety
- pomidory
- tłuste i smażone dania
- wysokie pH soków żołądkowych

Najszybszym sposobem na obniżenie kwasowości żołądka jest soda oczyszczona. Sodę (0,5-1 g) rozpuścić w 1/3 szkl gorącej wody i pić 2-3 razy dziennie. Jest to kuracja doraźna, do krótkiego stosowania!
Do długotrwałej kuracji nadają się; 
- sok z ziemniaka
- dziurawiec
- mięta

Wrzody

Obecnie dość duża plaga. wrzody występują w żołądku i w dwunastnicy. Bardzo często występują razem. Nie wyglądają jak wrzody na skórze, są to raczej plamy. Głównym objawem wrzodów jest ból, który występuje w górnej części brzucha, narasta w nocy, albo wtedy, kiedy żołądek jest pusty. Ból zwiększa stres, a niweluje wypicie mleka.
przy wrzodach żołądka ból występuje ok. 30 min po jedzeniu (do godziny). Ból jest w odcinku podmostkowym lub w lewym podżebrzu. Zdarza się takie promieniowanie aż do okolic serca, a czasami nawet do pleców, czasami jest tylko w plecach. Gdy naciska się ręką pod mostkiem to czuć bolesność i mocne napięcie mięśni brzucha. Osoby często skarżą się na zgagę, na kwaśność w ustach.
Jeśli wrzód znajduje się w górnej części żołądka to od razu po jedzeniu jest ból w okolicy wyrostka mieczykowatego. To najniżej położona kość tworząca mostek. Jest zgaga i obłożony język. Przy nacisku ból pojawia się pod wyrostkiem mieczykowatym  oraz czasami w okolicy serca.
Wrzód na dnie żołądka - bóle mogą występować na czczo w okolicy podsercowej lub po ok. 30 min po jedzeniu. Przy nacisku na brzuch ból pojawia się w lewym podżebrzu.
Wrzód w dolnych partiach żołądka - ból występuje długotrwale  i jest intensywny. Najczęściej jest poniżej odcinka podmostkowego  z lewej strony. Odczuwa się go po ok. 2-3 godz. po jedzeniu. Często promieniuje do pleców, za mostek, do prawego podżebrza.
Wrzód dwunastnicy - bóle występują po 3-4 godz od jedzenia. Boli najczęściej gdy jesteśmy głodni, oraz w nocy lub nad ranem. Ból promieniuje do pleców, prawej łopatki i szyi. Przy nacisku bolesność  pojawia się w górnej części prawego mięśnia brzucha.

Czynnikami zapalnymi będą:
-  stres i nerwowy styl życia.
- złe odżywianie
- opuszczanie posiłków
- niedokładne przeżuwanie pokarmów
- brak wypoczynku
- palenie papierosów
- niedobory witamin i minerałów
- Helicobacter pyroli (nie w każdym przypadku)

Ogólne objawy:
- ból w górnej części brzucha
- chłodna i wilgotna skóra
- nadmierna nerwowość
- osłabienie
- bladość skóry
- krew w kale

Suplementacja:
- nawodnienie przede wszystkim
- soki; marchew, seler naciowy, jabłko, burak - mają właściwości łagodzące i leczące
- sok z surowej kapusty
-  koktajl; mleko kokosowe+banan+papaja+surowe żółtko
- wit. A
- wit. E
- cynk
- selen
- omega 3  2-4 g
- kora wiązu czerwonego (proszek)
-osłonowo: chia, siemię lniane
- wyciąg z liści drzewa oliwkowego (szczególnie jeśli wrzody są razem z helikobakter pyroli) 500 mg na początku każdego posiłku
- olej z czarnuszki ma działanie przeciwwrzodowe

Zioła:
- prawoślaz lekarski (korzeń)
- korzeń waleriany
- nagietek
- pokrzywa
- siemię lniane
- melisa
- mięta
- rumianek
 - korzeń lukrecji
- glistnik jaskółcze ziele
W diecie stosować produkty śluzowe; kasze, kisiele, czerstwy chleb (nigdy świeży), kompoty z suszonych owoców.

Zespół jelita wrażliwego - IBS

Jest to jedno z najczęściej obecnie diagnozowanych zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Trudno się to diagnozuje i często bardzo błędnie. Kobiety zapadają na tą chorobę częściej niż mężczyźni. Najczęściej ta dysfunkcja dotyczy osób obarczonych dużą odpowiedzialnością, na wysokich stanowiskach, którzy mają bardzo stresującą pracę. Niektórzy specjaliści uważają że jest to bardziej zaburzenie psychiczne niż gastrologiczne. Bo mózg i jelita są ze sobą połączone. Jelita zbyt gwałtownie reagują na całkiem normalne fizjologiczne zjawiska.
IBS objawia się na wiele sposobów. Najczęściej są to;
- bóle brzucha
- biegunka lub zatwardzenia
- wzdęcia
- brak apetyty
Jedną z przyczyn mogą być plomby amalgamatowe, a dokładnie rtęć, która się w nich znajduje atakuje układ pokarmowy. Rtęć zmienia środowisko żołądka, jelit. Po pozbyciu się takich plomb ponad 80% ludzi odniosło poprawę w układzie pokarmowym.

We własnym zakresie można zrobić następujące badania;
- test mikroflory jelitowej
- alergie pokarmowe
- zonulina

Kuracja:
1) lewatywa lub hydrokoloneterapia
ma za zadanie odtruć i oczyścić jelita i udrożnić jelito grube.  Poprawia się przez to przepływ substancji pokarmowych, pozwala zregenerować śluzówkę, zrównoważyć ph. Przynosi to niemalże natychmiastowe rezultaty. Standardowa lewatywa; woda+sok z cytryny lub ocet jabłkowy+sól. Polcane lewatywy wg Małachowa i Tombaka
2) dieta
ścisła dieta min. 5 dni od wystąpienia lub nasilenia się objawów. Posiłki powinny być lekkostrawne, rozdrobnione, należy jeść powoli, dobrze przeżuwać pokarm, nie rozmawiać podczas jedzenia. Jeść najlepiej co 4 godz dość małe porcje. Pomiędzy woda+sól. Co jeść? Chude mięso, warzywa gotowane w wodzie lub na parze, biały ryż, kefir lub jogurt naturalny, obrane owoce, pyłek pszczeli, soki warzywne (marchew+jabłko, ew.+burak). Wykluczyć: pszenicę, drożdże, mleko, tłuszcze trans, cukier, słodycze, czekoladę, sztuczne słodziki, alkohol, kawa, piwo, napoje gazowane, surowe warzywa. ostre przyprawy, suszone owoce i orzechy, brązowy ryż, sery żółte i pleśniowe, jaja (różnie na nie reagują ludzie), ograniczyć błonnik z pieczywa razowego, ostrożnie z kapustą, cebulą i czosnkiem (patrzeć na reakcje)
3) probiotyki
Joy Day lub Sanprobi + rozpuszczalny błonnik
4) suplementy
magnez (poprawia perystaltykę jelit, zabezpieczy jelita przed podrażnieniami, działa antystresowo), babka płesznik, siemię lniane (zalać wrzątkiem, odczekać aż spęcznieje i wypić), dobry aloes
5) zredukować stres

Choroba Crohna

To bardzo trudna do wyleczenia choroba. Najczęściej pojawia się w ostatniej części jelita cienkiego.
Objawy:
- ból brzucha
- anemia
- zmęczenie
- wzdęcia
- krwawienia z odbytnicy
- wodniste i krwawe stolce
- chroniczna biegunka
- głośne burczenie w brzuchu
- gorączka
- utrata masy ciała
- brak apetytu
- nudności
 należy sprawdzać poziom wit. B12

W leczeniu tej choroby dieta jest podstawą.
Wprowadzić:
- koniecznie włączyć olej kokosowy (dojść do 3 łyżek na dobę)
- potas (cytrynian potasu)
- magnez (cytrynian magnezu)
- B kompleks metylowany
- multiwitamina
- omega 3 (polecane Nordic Naturals - przebadany na metale ciężkie)
- enzymy trawienne (zacząć od pół tabletki, zwiększyć do 1)
- selen - 200 mcg
- askorbinian sodu
- probiotyk - acidophilus
- soki warzywne; marchew, burak, seler naciowy, jabłko, szpinak, brokuł

unikać aspiryny i środków przeczyszczających

Wrzodziejące zapalenie okrężnicy

Częściej występuje u ludzi młodych niż u starszych. Jest to choroba autoimmunologiczna, stan może ulec pogorszeniu pod wpływem stresu, nadmiernych emocji oraz infekcji. W chorobie tej błona śluzowa wydziela krew, śluz i ropę. Osoby mają po 10-20 wypróżnień na dobę. Jeśli choroba ma przebieg bardzo szybki to może dojść nawet do pęknięcia jelita.
Kuracja na to to przede wszystkim ;
- probiotyki
- dieta; dużo łatwo wchłanialnego (np. białko serwetkowe) i węglowodanów, unikać zwiększonych ilości błonnika, warzywa najlepiej gotowane na parze, a później rozdrobnione, jeść mało ale często, posiłki papkowate
- soki ręcznie wyciskane z dodatkiem wody (1:2) co 2 h 200 ml soku
- multiwitamina
- B kompleks
- omega 3
Jeśli występują silne biegunki koniecznie należy wprowadzić elektrolity żeby się nie odwodnić.

Unikać:
- chleba
- glutenu
- produktów zbożowych z pełnego ziarna
-  nasion
- orzechów
- mleka i przetworów mlecznych
- potraw smażonych
- napojów gazowanych

Refluks

to bardzo popularna przypadłość, ale nie zawsze winny jest żołądek. Nie warto walczyć z obajwami refluksu, tylko znaleźć przyczynę.
Refluks polega na tym, że częściowo strawiony posiłek wraz z kwasem żołądkowym robi cofkę do przełyku.
Zgaga natomiast jest to uczucie pieczenia
Czasami osoby mające refluks mają również przepuklinę górnej części żołądka albo przepuklinę rozworu przełykowego. Objawy refluksu często pogłębiają się po obfitym posiłku, przy pochylaniu się, przy chronicznym stanie zapalnym migdałków i gardła. Jeśli refluks jest wynikiem niedokwaszenia żołądka to zawsze należy stosować gorzkie zioła oraz ocet jabłkowy. Dopiero później można wejść na betainę.
Osoby cierpiące na refluks powinny całkowicie wykluczyć kawę, herbatę, pikantne przyprawy, papierosy, cukier, mocno smażone potrawy.
Jak znaleźć przyczynę?
Jeśli odczuwamy dyskomfort w dołku podsercowym oznacza to, że zwieracz między żołądkiem a jelitami sobie nie radzi.
Jeśli natomiast zgagę odczuwa się podczas gwałtownego pochylenia (po jedzeniu) to oznacza problem zwieracza między przełykiem a żołądkiem.
Jeśli zaś zgagę odczuwamy w gardle to oba zwieracze źle pracują.
Czasami trudno jest odróżnić zgagę od zawału.
Zgagi nie leczy się sodą oczyszczoną! Bo początkowo soda obniży ph żołądka, a potem żołądek będzie produkował jeszcze więcej kwasów, co przy słabej śluzówce może skończyć się bólami.

Dobre rady:
- nie jeść niczego po 17 - bardzo często tylko to pomaga
- dokładnie przeżuwać każdy kęs
- jeść lekkostrawne potrawy (owoce, warzywa gotowane, ryż, kiełki)
- dostarczyć enzymy trawienne (Doctor's Best lub Aliness)
- probiotyki
- odstawić smażone produkty
- nie przesadzać z mięsem
- pójść do kręgarza
- nie leżeć po posiłku
- schudnąć
- pić soki warzywne
- ograniczyć stres
- zainwestować w dobrą poduszkę, żeby głowa była lekko podniesiona

Suplementacja:
- magnez
- kora wiązu czerwonego
- wit. A
- wit. E
 - omega 3
- doraźnie proszki alkalizujące oparte na cytrynianach lub wodorowęglanach. Zamiast nich można zmielić skorupkę jaja na proszek i przyjąć pół łyżeczki od herbaty. Tyle wystarczy na zgagę.

Leczenie należy rozpocząć od nawadniania. Woda przed każdym posiłkiem.
Pić sok z ziemniaka (nieobranego, dokładnie umytego) - pół szkl x 3 dziennie.
Dobrze działa także sok z kapusty, z marchwi.
Osłonowo stosować siemię lniane - 1 łyżkę zmielić, zalać szklanką wrzątku, wypić po 15 min.
Jeśli zgaga jest poważna i długotrwała warto zastosować korę akacji białej (1 łyżka na szklankę wrzątku, pić małymi łykami w ciągu dnia). Kuracja trwa 20 dni, potem tydzień przerwy i można znowu powtórzyć.
Bardzo dobrze sprawdzi się mieszkanka ziół: dziurawiec, krwawnik, rumianek, nagietek.
W diecie warto wprowadzić więcej produktów płynnych, i w przypadku refluksu dobrze się sprawdzą zimne produkty.
Gdy zgaga dopadnie w nocy to należy podnieść poduszkę pod kątem 30 stopni.

Jeżeli występuje cofnięcie żółci do żołądka to prawdopodobnie występuje syndrom otwartego odźwiernika. Wtedy należy zastosować kurację; w przerwie między głównymi posiłkami stosuje się kisiel z sucharami. Pomoże to uaktywnić zastawkę na dole i przesunąć żółć z dwunastnicy do jelita grubego i nie będzie cofki żółci do żołądka.

Osoby, które chcą "zejść" z IPP, nie mogą tego robić nagle bo skończy się to zespołem odbicia, czyli zwiększoną produkcją kwasu. Należy odstawiać je bardzo powoli najlepiej z mądrym lekarzem. Działanie tych leków słabnie po 7 dniach.
Przez pierwsze 7 dni bierze się połowę dawki leków IPP i przyjmuje się 5-10 g glutaminy. Dodatkowo na pusty żołądek probiotyk, enzymy trawienne zawierające min. 100 000 j. proteazy (do każdego posiłku).
Jeśli ktoś przez długi okres czasu stosował IPP to będzie miał niski poziom kwasu solnego. Jeśli po pierwszej serii takiej kuracji osoba nie dostanie zgagi to może zacząć brać z posiłkiem betainę, ale musie wcześniej sprawdzić zakwaszenie żołądka (test z sodą).
Odstresować się, odstawić kofeinę.
Jeśli powyższa kuracja pomoże to po 7 dniach zmniejsza się ponownie o połowę dawkę leków +glutamina+probiotyk, aż potem odstawia się całkowicie.

Zaparcia

Zaparcia to plaga. Niektórzy wypróżniają się nawet  raz na 2 tyg!Dużo zależy to od... osobowości człowieka. Ludzie, u których jelita pracują normalnie są z reguły otwarci, optymistyczni, zrelaksowani (ponieważ nie są zatruwani toksynami, spowodowanymi brakiem wypróżnienia). Przy zaparciach wytwarzany jest w jelitach metan, który niszczy wit. z grupy B (stąd też problemy z homocysteiną).
Zatwardzenia występują wtedy, gdy kał jest twardy, nieregularny i wypróżnienia występują rzadziej niż 3 razy w tygodniu.
Normalna częstotliwość wypróżniania dla zdrowego człowieka to 1-4 razy dziennie.
Często zauważalne efekty występują dopiero po 2-3 mies. kuracji.
Główne przyczyny zatwardzeń;
- dieta - brak błonnika
- dysbioza jelitowa
- brak nawodnienia
warto wykluczyć choroby jak zaburzenia żołądkowe, wątroby, trzustki. pęcherzyka żółciowego. Jeżeli wszystko jest ok to należy zająć się jelitami.
Choroby, które przyczyniają się do zatwardzeń to; cukrzyca, otyłość, PCOS, niedoczynność tarczycy, zaburzenia hormonalne, operacje biodra, ciąża, środki przeciwbólowe, antydepresanty, IPP...
Środki przeczyszczające podrażniają błonę śluzowa i likwidują tylko objawy, niczego nie leczą.
Czopki też są sztucznym pobudzeniem i to malutkiej części jelita.
Jeśli zaparcia trwają długo to warto zrobić kolonoskopię żeby sprawdzić czy nie pojawiły się polipy.
Najlepiej się wypróżniać w godzinach porannych, wtedy jelito ma największą aktywność.
Wypróżnianie powinno być w pozycji kucącej, nie siedzącej.
Fajnie się sprawdzi "lewatywa" za pomocą gruszki z oliwy z oliwek. Napełnić gruszkę 100 ml oliwy, wprowadzić i spróbować zatrzymać ok. 30 min. Oliwa fajnie pobudzi mięśnie, nawilży, zaktywuje okrężnicę i ma działanie przeciwzapalne.
Rano na czczo zjadać 3-4 nasionka kopru włoskiego - polepszy się wypróżnianie, zniknie nieświeży zapach z ust.
Suplementy;
- magnez poprawi perystaltykę jelit. żeby wywołać przeczyszczenie stosuje się dawki nawet 12 g.
- probiotyki
- wit. C zwiększone dawki
- tabletki z kopru włoskiego (np św Hildegardy)
- błonnik pokarmowy (np pektyny jabłkowe, siemię lniane)
Fajne będą ciasteczka imbirowe św. Hildegardy - tutaj przepis.
Do ich przygotowania potrzebujemy: 12 g sproszkowanego imbiru, 6 g sproszkowanego korzenia lukrecji gładkiej, 4 g sproszkowanego ostryżu plamistego, 22 g brązowego cukru trzcinowego, 5 g mąki orkiszowej. Składniki wymieszać, piec przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, w lecie można wysuszyć na słońcu.

Czytaj więcej na https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-delikatne-oczyszczanie,nId,2349983#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Sok śliwkowy (musi mieć miąższ) wypijać szklankę przed śniadaniem.
Duszone suszone śliwki lub morele.
Do ich przygotowania potrzebujemy: 12 g sproszkowanego imbiru, 6 g sproszkowanego korzenia lukrecji gładkiej, 4 g sproszkowanego ostryżu plamistego, 22 g brązowego cukru trzcinowego, 5 g mąki orkiszowej. Składniki wymieszać, piec przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, w lecie można wysuszyć na słońcu.

Czytaj więcej na https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-delikatne-oczyszczanie,nId,2349983#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Olej lniany - 1 łyżka na pusty żołądek.

Biegunki

Z reguły biegunka powstaje na wskutek podrażnienia jelita, albo zwiększonej ich perystaltyki. Rozwolnienie najczęściej powodują; kawa, alkohol, pasożyty (często powodują chroniczną biegunkę), sztuczne słodziki, szczególnie sorbitol, leki, choroby jelit, chemioterapia, brak składników odżywczych w diecie, niewydolność trzustki.
Kuracje;
- najprostsza; krochmal - co 1 godz 1 łyżka krochmalu rozpuszczonego w 1 szkl wody
- probiotyk
- enterosgel (lepszy będzie ten zza wschodniej granicy ;))
- nawodnienie+elektrolity
- ocet jabłkowy
- srebro koloidalne
- napar z goździków
- napar z suszonych malin

Unikać;
- produktów mlecznych
- kawy
- gazowanych napoi
- kapusty
- śliwek, gruszek
Po biegunce wolno wprowadzać produkty - zacząć od ryżu, bananów itd. 
Do ich przygotowania potrzebujemy: 12 g sproszkowanego imbiru, 6 g sproszkowanego korzenia lukrecji gładkiej, 4 g sproszkowanego ostryżu plamistego, 22 g brązowego cukru trzcinowego, 5 g mąki orkiszowej. Składniki wymieszać, piec przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, w lecie można wysuszyć na słońcu.

Czytaj więcej na https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-delikatne-oczyszczanie,nId,2349983#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Do ich przygotowania potrzebujemy: 12 g sproszkowanego imbiru, 6 g sproszkowanego korzenia lukrecji gładkiej, 4 g sproszkowanego ostryżu plamistego, 22 g brązowego cukru trzcinowego, 5 g mąki orkiszowej. Składniki wymieszać, piec przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, w lecie można wysuszyć na słońcu.

Reklama

Gotowe ciasteczka są dostępne w sklepach z produktami przygotowywanymi według receptur św. Hildegardy. Zjadać, a właściwie rozpuszczać powoli na języku jedno ciasteczko dziennie. Najlepiej rano, na czczo. Po jego spożyciu chwilkę poleżeć w ciepłej pościeli. Współczesne badania potwierdziły, że ciasteczka imbirowe usuwają niestrawione resztki pokarmowe, substancje toksyczne i gnilne z żołądka i jelit.


Czytaj więcej na https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-delikatne-oczyszczanie,nId,2349983#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Do ich przygotowania potrzebujemy: 12 g sproszkowanego imbiru, 6 g sproszkowanego korzenia lukrecji gładkiej, 4 g sproszkowanego ostryżu plamistego, 22 g brązowego cukru trzcinowego, 5 g mąki orkiszowej. Składniki wymieszać, piec przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, w lecie można wysuszyć na słońcu.

Reklama

Gotowe ciasteczka są dostępne w sklepach z produktami przygotowywanymi według receptur św. Hildegardy. Zjadać, a właściwie rozpuszczać powoli na języku jedno ciasteczko dziennie. Najlepiej rano, na czczo. Po jego spożyciu chwilkę poleżeć w ciepłej pościeli. Współczesne badania potwierdziły, że ciasteczka imbirowe usuwają niestrawione resztki pokarmowe, substancje toksyczne i gnilne z żołądka i jelit.


Czytaj więcej na https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-delikatne-oczyszczanie,nId,2349983#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Brak apetytu
może być oznaką jakiejś choroby, występuje również w chorobach żołądka, pęcherzyka żółciowego, trzustki. Zwykle wywołany jest zmniejszonym wydzielaniem soków trawiennych. Czasami apetyt obniża się przy takich chorobach jak; tarczyca, układu krążenia, infekcje, przeziębienia.
Przy marskości wątroby ma się wstręt do pokarmów tłustych.
Przy anemii, zapaleniu płuc i nowotworze będzie wstręt do mięsa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...