Dna moczanowa jest formą zapalenia stawów spowodowaną przez kryształki
kwasu moczowego. Nasz organizm wysyła fagocyty,aby sobie poradziły z
tymi kryształkami, ale powstają toksyczne produkty uboczne, które
wywołują stan zapalny. Najczęściej dna atakuje duży palec u stopy, ale
także zaatakować staw skokowy, kolanowy, nadgarstki. Dna moczanowa jest
mocno uwarunkowana genetycznie.
Za główną przyczynę dny uważa się białko, jednak na pierwszym miejscu
jest fruktoza. Jak już wątroba nie daje rady wydalać fruktozy, to i z
białkiem nie da sobie rady. Dlatego każda osoba cierpiąca na dnę powinna
usuną z diety owoce w każdej postaci. Trzeba też uważać na produkty
bogate w puryny (podroby, owoce morza, groch, fasola, sardynki,
szparagi, grzyby), a także niektóre leki (aspiryna, diuretyki).
Na dnę narażone są najbardziej osoby cierpiące na cukrzycę, które mają
problemy z nerkami (są one często spowodowane nadmiarem ołowiu), które
cierpią na toczeń
Klasyczny objaw to:
- zaczerwienienie
- opuchlizna
- ból (dość silny)
Leczenie
- Podstawą jest odpowiednie nawodnienie. Jeśli stan nie jest zaogniony
to dna ustąpi szybko. Dobrze zrobi także picie naparu z pokrzywy
- wit C - 5 g i więcej zadziała zapobiegawczo, jak i leczniczo (obniża poziom kwasu moczowego)
- kwercytyna - 500 mg (= 500 g cebuli) zmniejsza poziom kwasu moczowego w ciągu ok. 4 tyg.
- dokwasić żołądek
- substancje przeciwzapalne (omega 3 do wysycenia, kwas foliowy - 400 mcg, wit. E - 600 IU) działają pomocnie w problemach z dną
- czereśnie - 200-500 g dziennie to stary i sprawdzony sposób na dnę
- węgiel drzewny - warto spróbować dużych dawek, min. 1,5 g x 4 dziennie. To stary i skuteczny sposób na dnę.
Nie należy przyjmować niacyny, ponieważ może spowodować pogorszenie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz