To stan niedocukrzenia – Czyli poziom cukru spada nam poniżej wartości referencyjnych.
Według norm takim stanem możemy nazwać sytuację, w której cukier, czyli glukoza spada nam poniżej 70 mg/dL.
A dziś napiszę więcej na temat hipoglikemii reaktywnej, czyli stanu niedocukrzenia po posiłku. Najczęściej w stan hipoglikemii reaktywnej wpadamy w ciągu dwóch godzin po posiłku, ale czasami zdarzają się sytuacje, kiedy możemy nabawić się jej już po pół godziny, godziny, lub półtorej godziny od zjedzonego posiłku i zależy to oczywiście od jego objętości oraz tego, co wybierzemy.
Jakie są najczęstsze przyczyny hipoglikemii reaktywnej?
▶niedożywienie,
▶zestresowanie,
▶zbyt mała ilość kalorii białek, węglowodanów oraz tłuszczów w diecie. Z drugiej strony, kiedy się przejadamy z kolei, możemy odczuwać takie efekty, szczególnie kiedy odżywiamy się tłuszczami trans oraz prostymi cukrami. Sytuacją, w której może dojść do niedocukrzenia, jest również
▶niedosypianie.
▶przeciążanie się treningowe,
▶opuszczanie posiłków,
▶ problemy hormonalne m.in. problemy z tarczycą, prolaktyną, czy też hormonami płciowymi- Natomiast te rzeczy, które wymieniłam wyżej, występują najczęściej.
Jak sobie z tym radzić?
▶Zadbanie o florę bakteryjną (okazuje się, że to jak reagujemy na posiłki, bardzo zależy od bakterii w jelitach).
▶Spanie (przeciętnie człowiek potrzebuje 6-8 h snu, ale powinieneś rano wstawać wyspany i zregenerowany)
▶Treningi dostosowane do ciebie (jeżeli czujesz się ciągle przemęczony po treningach, nie dają Ci radości, ani satysfakcji, nie czujesz wyrzutów endorfin – to ewidentnie jesteś przemęczony i za dużo trenujesz. Natomiast z drugiej strony, jeżeli nie doprowadzasz nigdy do zmęczenia, do potu na swoim ciele, to też jest to zachowanie nieprawidłowe).
▶Eliminacja stresu, w miarę możliwości (przydatna jest praca nad reakcją na stres – zasada „Miej wyj****e, a będzie Ci dane” jest w tym przypadku złota).😀😉
Suplementy💊💊💊
Pomocny jest w tym przypadku chrom (pikolinian 400-600 max 3 msc), magnez, witamina D3, kwasy omega 3, witaminy z grupy B, B kompleks, ale bardziej polecam formy metylowane. Jest wiele rzeczy, o których można by jeszcze mówić, ale to uważam za podstawy.
➡Ostatnim, ale najważniejszym punktem jest dieta, dlatego, że ;
1. kilokalorie w diecie powinny być znowu dostosowane do ciebie, nie powinniście jeść, ani zbyt mało, nawet jeżeli jesteście na redukcji, to powinna ona być przeplatana okresami normalnej ilości kalorii i jedzenia.
2. Nie powinno być to mniej niż 500 kalorii na redukcji.
3. Jeżeli cały czas jesteś na dietach, to powinieneś sobie zrobić dłuższą przerwę od nich.
4. Nie możesz się przejadać, więc bardzo ważne, żebyś te kalorie wyliczył.
5. Przy hipoglikemii istotne jest, abyś spożywał posiłki co trzy, max. cztery godziny o niskim indeksie i ładunku glikemicznym, z wysoką ilością błonnika oraz o wysokim indeksie sytości.
Mówiąc krótko: Jeżeli masz do wybrania na śniadanie płatki kukurydziane na mleku odtłuszczonym z bananem, kontra płatki górskie owsiane z mlekiem 2%, z malinami i orzechami – to oczywiście wybierasz posiłek drugi i od razu poczujesz ogromną różnicę, ponieważ nie będzie tak wysokiego wyrzutu glukozy, a co za tym idzie insuliny, więc nie będzie takiego silnego spadku.
Źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz