sobota, 3 grudnia 2016

Orzech włoski (Juglans regia /Juglandaceae)

Surowiec

Surowcem jest nie tylko orzech (fructus), ale także kora (cortex), zielona łupina orzecha (tak często wyrzucana) i liść (folium  Juglandis) - wszystko to można kupić w sklepach zielarskich. Korę lub młode gałązki (Frondes Juglandis) pozyskuje się wiosną lub jesienią; liście zbiera się w maju (ewentualnie w I połowie czerwca). Surowce suszy się w normalnej temperaturze, przy czym korę i gałązki można wysuszyć w otwartym piekarniku ogrzanym do temp. 80o C. Bardzo cennym surowcem są niedojrzałe, świeże owoce, z których przyrządza się sok, intrakt, alkoholaturę zimną i alkoholmiód.

Działanie
Surowce działają silnie ściągające, odkażająco, przeciwszkorbutowo, przeciwzapalnie, przeciwkrwotocznie, rozkurczowo, przeciwrobaczo, trawiennie, moczopędnie, wzmacniające, odtruwające i przeciwkaszlowo.


Wskazania:
stany zapalne i zakażeniowe przewodu pokarmowego, układu moczowego i oddechowego, osłabienie, choroby zakaźne, skórne, wirusowe (surowce wykazują działanie przeciwwirusowe), oczne i przeziębieniowe, schorzenia wątroby, trzustki, śledziony i pęcherzyka żółciowego, zaburzenia trawienia, biegunka, niestrawność, pękanie i przepuszczalność naczyń krwionośnych, bóle brzucha, nadmierna potliwość (kąpiele), robaki obłe, choroba wrzodowa, skąpomocz, obrzęki, nadciśnienie, nadmierne krwawienia miesiączkowe, upławy, stany zapalne narządów płciowych.

Napar: 2 łyżki liści lub suchych łupin zalać 1 szkl. wrzącej wody; odstawić na 20 minut; przecedzić. Pić 4 razy dz. po 150 ml; niemowlęta ważące 3-4 kg - 6,4-8,5 ml, 5-6 kg - 10,7-12,8 ml, 7-3 kg - 15-17 ml, 3-4 razy dz.; dzieci ważące 10-15 kg - 21-32 ml, 20-25 kg - 42,8-53,5 ml, 30-35 kg - 64-75 ml, 40-45 kg - 85,7-96,4 ml, 50-55 kg - 107-117,8 ml, 4 razy dz.

Odwar: 2 łyżki gałązków lub kory zalać 2 szkl. wody; gotować 10 minut; uzupełnić brakującą ilość wody; odstawić jeszcze na 20 minut; przecedzić. Pić jak napar. W robaczycy wypić na czczo 200 ml mocnego naparu lub odwaru jednorazowo po czym wypić 100 ml naparu glistnikowego i 200 ml naparu z owoców bzu czarnego. Zabiegi powtarzać co 2 dni.

Odwar stosować do płukanej i nasiadówek 30 minutowych przy stanach zapalnych narządów płciowych i upławach (jednocześnie pić napar lub odwar w ilości 200 ml 3 razy dz.). W odwarze (mocnym) płukać włosy przetłuszcza­jące się, z łupieżem, wypadające, pozbawione połysku i puszystości oraz w celu ich zabarwienia (jasnym włosom mocny wywar z łupin, kory lub gałązek nadaje rudawy kolor, ciemnym jedynie taki połysk; zabarwia też siwe włosy, zwłaszcza wtedy gdy połączymy go z wywarem z kory dębo­wej). Przy stanach ropnych i zapalnych oraz krwawieniach z dziąseł płukać jamę ustną odwarem z łupin lub kory (gałązek), albo naparem z liści.

Nalewka orzechowa (orzechówka) - Tinctura Juglandis: pół szkl. suchych liści, gałązek, kory lub łupin zalać 400 ml wódki; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 5 ml. Chore miejsca (opryszczki, ropnie, bolesne pryszcze, owrzodzenia, liszaje, liszajce, figówki, oparzenia, odparzenia, wypryski sączące itd.) przemywać nalewką 4 razy dz.

Do płukania: 1 łyżka nalewki na 1 szkl. wody przegotowanej.

Na chore oczy stosować 10 minutowe okłady z naparu liściowego 3-4 razy dz.

W przypadku biegunek, ostrych stanów zapalnych, robaczycy, parcia na kał, podrażniania odbytu, żylaków odbytu i owrzodzeń zastosować bardzo skuteczne lewatywy z odwaru z kory lub gałązek, albo z mocnego naparu liściowego o temp. 38o C w ilości 100-200 ml. Lewatywy stosować codziennie lub co 2 dni.


Rp. 
Świeże lub suche liście orzecha włoskiego, albo sucha lub świeża kora - pół szkl.
Ziele wrotyczu (lub sam kwiat) świeże lub suche - pół szkl.
Ziele glistnika suche - 1 łyżka

Zmielone surowce wymieszać i zalać 150 g gliceryny płynnej i 50 ml wody przegotowanej; wytrawiać 7 dni; przefiltrować. Zażywać 1 raz dz. po 2 łyżki (max 3 łyżki).
Wskazania: robaki obłe (owsiki, glisty), czerwie płaskie. Jednocześnie pić napar z następującej mieszanki ziołowej:

Rp. 
Owoc borówki - 1 łyżka
Ziele tymianku - 1 łyżka
Goździki - 1 łyżka

Wymieszać. 2 łyżki mieszanki zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 30 minut; przecedzić. Pić rano i wieczorem po 200 ml.

Rp. 
Liść orzecha włoskiego - 1 łyżka
Liść (ziele) pokrzywy - 1 łyżka
Liść babki - 1 łyżka
Korzeń lub ziele mniszka - 1 łyżka
Korzeń lub liść łopianu - 1 łyżka

Surowce wymieszać. 2 łyżki mieszanki zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 30 minut; przecedzić. Pić 4 razy dz. po 100 ml; dzieci - patrz napar z liści orzecha włoskiego.
Substancje zawarte w mieszance wywierają działanie wzmacniające, moczo­pędne, odtruwające, przeciwkrwotoczne, krwiotwórcze, żółciopędne i trawienne; zapobiegają powstawaniu miażdżycy, kamicy moczowej i żółcio­wej, regulują przemianę materii i trawienie, chronią wątrobę przed stłuszczeniem i marskością, leczą liczne choroby skórne. Mieszanka boga­ta jest w sole mineralne i w witaminy.
Wskazania: choroby zakaźne, osłabienie, wiek podeszły, niedobory witamin i bioelementów, kamica moczowa i żółciowa, zaburzenia w wydzielaniu żółci, choroby wątroby, trzustki i żołądka, nieżyt jelit, skąpomocz, obrzęki, zatrucia.

Źródło: dr Różański
--------------------------------------------------------------------------------

Syrop z zielonych orzechów włoskich i miodu 

Niedoczynność tarczycy , wskazany również przy innych dolegliwościach .Niedojrzałe orzechy włoskie są bogatym źródłem jodu. Mają właściwości odtruwające, oczyszczające i uniemożliwiające wchłanianie toksyn. Syrop pomaga w oczyszczaniu wątroby, układu pokarmowego i krwi. Mikstura z miodem daje pozytywne efekty także przy leczeniu anemii, otyłości, przewlekłych chorób układu oddechowego, chorób gardła i zapalenia oskrzeli, chorób układu pokarmowego, łagodzi skutki menopauzy, zwiększa odporność, dodaje energii. Jest idealna dla osób wycieńczonych po przebytych chorobach i słabych, chorych dzieci.
Potrzebujemy 1 Litr dobrej jakości miodu
40 małych zielonych orzechów włoskich(minimalna ilość jaką powinniśmy zużyć na kurację )
Orzechy umyć, osuszyć i zrobić w nich igłą dziurki ewentualnie drobno pokroić. Trzeba tylko pamiętać o gumowych rękawiczkach bo zielone orzechy barwią palce i trudno zmyć ten barwnik . Zalać w słoikach miodem, zakręcić i macerować w słonecznym miejscu przez 40 dni od czasu do czasu wstrząsając. Po czym przecedzić i przelać do butelek.
Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, zażywać 1 łyżeczkę dziennie na czczo.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Jedz orzechy włoskie, a Twój mózg będzie wielki 😉 🧠
Orzechy włoskie są jednymi z najbardziej polecanych orzechów.
Zaczyna się najlepszy czas na świeże włoskie 🌿 🌿 🌿
Jedzmy i cieszmy się zdrowiem 🍀
Dlaczego warto je jeść
Zwalczają stany zapalne. Zawierają mnóstwo antyoksydantów. Jedząc je zapewniasz sobie ochronę przeciwnowotworową, wolniejsze starzenie się, lepszą pamięć, koncentrację, szczuplejszą sylwetkę
Dostarczają witaminy E, głównie jako gamma- tokoferolu, który jest absolutnie 🔝 dla zdrowia
Dbają o układ krwionośny, zawierają nie tylko antyoksydanty, ale też m.in l-argininę
Zawierają kwasy omega 3 czy kwas alfą linolenowy jedne z najzdrowszych tłuszczy
Orzechy włoskie to afrodyzjak, jedząc je wzmocnisz swoje libido
Są w Polsce łatwo dostępne, tańsze od zagranicznych orzechów, rosną bez zbędnej chemii i oprysków
Świeże są absolutnie PYSZNE
Naukowcy prześcigają się w udowadnianiu ich korzystnych właściwości dla całego organizmu człowieka
Jedzmy na zdrowie ❗️
Uważaj jednak na to żeby nie jeść ich kilogramami. Wystarczy kilka sztuk.
📢 100 g zawiera prawie 700 kcal, więc są wysokokaloryczna przekąską. Najlepiej wliczyć je do swojego dziennego spożycia.
📛 Zawierają kwas szczawiowy, duże ich ilości mogą być zagrożeniem dla powstawania kamieni nerkowych.
Najlepsze są świeże orzechy, łuskane przez nas. Korzystaj z ich dobroci, bo sezon niedługo się skończy 😐
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...