czwartek, 22 sierpnia 2019

Bez czarny (dziki bez) - owoce

W połowie sierpnia zaczynają dojrzewać owoce bzu czarnego. Mają odmienne właściwości niż kwiaty. Dlatego należy wrócić latem do miejsca, gdzie wiosną zbieraliśmy kwiaty bzu. Zatrzymajmy się też przez chwilę przy krzewie, aby pobrać od niego energię i siły witalne, a oddać chorobę i smutek.



Zbiór
Ścinamy całe baldachy dojrzałych owoców, uważając przy tym, żeby nie były przejrzałe, ani niedojrzałe. Odrywamy owoce od szypułek i odrzucamy zielone, niedojrzałe sztuki. Należy pamiętać, żeby nie jeść owoców na surowo, ponieważ zawierają związek, który dopiero po wysuszeniu lub zagotowaniu traci właściwości toksyczne.

Zastosowanie
Owoce bzu czarnego stosujemy w migrenach, silnych nerwobólach (np. rwa kulszowa, zapalenie nerwu trójdzielnego, zapalenie korzonków nerwowych), przewlekłych zaparciach, złej przemianie materii (oczyszcza organizm z toksyn), chorobach reumatycznych i neurologicznych, a także w przeziębieniach. Przetwory z owoców uszczelniają i uelastyczniają naczynia włosowate. Pomocne są też w stanach zapalnych żołądka i jelit.

PRZEPISY

Nalewka na owocach bzu czarnego

500 g dojrzałych owoców bzu czarnego
500 ml spirytusu
szklanka wody
pół szklanki cukru

Zdrowe owoce przepłukujemy na sitku i wkładamy do słoja, wlewamy spirytus, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na miesiąc. Po tym czasie nalewkę filtrujemy przez gazę i dodajemy do przygotowanego z wody i cukru syropu. Całość mieszamy i odstawiamy jeszcze na tydzień. Gotową nalewkę jeszcze raz filtrujemy przez kilkakrotnie złożoną gazę, rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na pół roku aby dojrzała. W razie potrzeby pijemy po łyżce 2 razy dziennie między posiłkami. 

Sok z owoców bzu

owoce bzu czarnego
miód lub cukier 

Świeże, dojrzałe owoce przepłukujemy i wkładamy do garna, podlać odrobiną wody. Ogrzewamy na małym ogniu, często mieszając, aż puszczą sok. Następnie owoce przecieramy na miazgę, i wyciskamy sok przez gazę, studzimy i doprawiamy miodem w stosunku 10 części soku na 1 część miodu lub cukrem w proporcji 1:1. Sok jeszcze raz zagotowujemy (więc raczej miodu szkoda) i gorący przelewamy do butelek. Pijemy po 2 łyżki soku (dzieci 1 łyżka) rozpuszczone w szklance wody 2-3 razy dziennie. Stosować w chorobach opisanych powyżej.

Syrop z owoców bzu czarnego

     3 kg owoców bzu czarnego (bez liści i łodyg)
     2,5 kg cukru

1.    Owoce umyj i za pomocą widelca oderwij je od gałązek. Niedojrzałe owoce odrzuć.
2.    Do garnka wlej odrobinę wody, wsyp owoce i cukier. Zagotuj pod przykryciem, aż owoce puszczą sok. Przecedź przez drobne sitko (można też użyć sokownika).
3.    Sok gotuj 45 minut.
4.    Wrzący syrop przelej do czystych, wyparzonych butelek, zakręć i odwróć do góry dnem.
5.    Pasteryzuj 15 minut.
Sok idealnie nadaje się do słodzenia herbaty. Można go również dolewać do wody. Ma słodki smak, dzięki czemu większość dzieci z ochotą po niego sięga

Kwas bzowy czerwony

owoce dzikiego bzu czarnego - 1,5 kg
drożdże - 30 g
cukier - 550 g
kwasek cytrynowy - 3 g
goździk korzenny - 2 szt.
chleb żytni - 1 kromka
woda - 10,5 l

Owoce bzu umyć, wsypać do naczynia, zasypać cukrem i dobrze je z cukrem wymieszać rozgniatając, zalać wrzątkiem, dodać kwasek cytrynowy, ochłodzić, dodać goździki, drożdże utarte z cukrem i kromkę żytniego chleba. Naczynie przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 10 godzin. Po tym czasie płyn zlać, przecedzić, rozlać do butelek, te zakorkować i postawić w ciepłym miejscu na 24 godziny, po tym czasie wynieść w chłodne miejsce. Kwas ma piękną czerwona barwę. Napój ma działanie odtruwające jest on jednocześnie słabym środkiem przeciwbólowym, i wspaniałym naturalnym środkiem ułatwiającym wypróżnianie się.


Wódka bzowa

0,5 kg owoców bzu czarnego

cytryna 

0,75 litra wódki czystej 45%

0,5 kg cukru

0,5 litra wody

Umyte, obrane, zupełnie zdrowe i nie uszkodzone owoce wsypać do szklanego naczynia, dodać do nich sok z cytryny i zalać to wszystko wódką. Naczynie szczelnie zamknąć, ustawić na słońcu i pozostawić tam przez sześć tygodni. Potem wódkę zlać, przecedzić i dosłodzić syropem z wody i cukru. Odstawić na tydzień. Po tym czasie wódkę przecedzić przez bibułę filtracyjną, wlać do butelek, te ostatnie zakorkować, zalakować i wynieść do piwnicy, gdzie powinna dojrzewać co najmniej dwa miesiące.
Wódka bzowa ma działanie odtruwające, jest jednocześnie słabym środkiem przeciwbólowym i wspaniałym naturalnym środkiem ułatwiającym wypróżnianie się

 

Źródło: M. Gorzkowska "Zioła - jak zbierać, przetwarzać i stosować" - polecam bardzo :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...