niedziela, 4 grudnia 2022

Czerwony ryż

 

Czerwony ryż to fermentowany przez czerwone drożdże Monascus purpureus ryż stosowany jako suplement diety obniżający cholesterol. W starochińskich tekstach występuje on z kolei jako środek poprawiający krążenie. W badaniach stosowano dawkowanie o wartości 1,2-2,4 g wyciągu standaryzowanego na zawartość 10-13,5 mg monakoliny. 
 
 Ostrzeżenia:
Po zażyciu mogą wystąpić łagodne zaburzenia trawienia. Ekstraktu z czerwonego ryżu nie powinny przyjmować kobiety ciężarne, matki karmiące oraz osoby z chorobami wątroby i pacjenci przyjmujący leki obniżające poziom cholesterolu. W trakcie suplementacji zaleca się przyjmowanie koenzymy Q10 (10-200mg dziennie), ponieważ zdaniem części badaczy czerwony ryż może powodować uszczuplenie zapasów.

Produkty z czerwonym ryżem 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...