wtorek, 24 kwietnia 2018

Bluszczyk kurdybanek

(zbiór od 1 maja do 31 lipca)

Mało kto ją zna, mimo że jest u nas zielem dość pospolitym i posiada duże właściwości lecznicze.  Kwitnie od kwietnia do lipca. Ma kwiaty koloru niebieskofioletowego. Jest miododajna. Kurdybanek stosuje się jako przyprawę. Świeże zioło można dodać do sałatek, zupy, sosów, jaj sadzonych, omletów, masła ziołowego.



Skład:
Roślina zawiera garbniki, gorycze, cholinę, saponiny, flawonoidy, kwasy, olejek eteryczny, sole mineralne.

Zbiór:
Na początku kwitnienia rośliny ścinamy młode pędy tuż nad powierzchnią ziemi. 

Działanie:
ziele bluszczyku stosuje się w nieżycie przewodu pokarmowego, w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego, regeneruje błony śluzowe przewodu pokarmowego, ma działanie przeciwbiegunkowe,  pobudza wydzielanie soków żołądkowych,
- w astmie, ma działanie przeciwastmatyczne,
- w chorobach górnych dróg oddechowych, ma działanie wykrztuśne,
- przeciwzapalne, bakteriobójcze,
- odtruwające.
Zewnętrznie stosuje się w postaci odwaru do przemywania w  trądziku pospolitym, w świądzie skóry, w oparzeniach, do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej.


PRZEPISY

Nalewka z bluszczyku kurdybanku
5 pędów bluszczyku
500 ml wódki

Młode pędy bluszczyku delikatnie płuczemy, rozdrabniamy, układamy w słoju i zalewamy wódką. Słój odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 7 dni. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez gazę i przelewamy do butelek. 
Zażywamy łyżkę płynu 3 razy dziennie po jedzeniu. Nalewka działa przeciwzapalnie, oczyszcza krew, pobudza przemianę materii oraz wzmacnia i leczy drogi oddechowe.

Syrop z bluszczyku kurdybanku
 10 pędów bluszczyku
4 szkl wody
750 g cukru lub miodu

Kurdybanek wkładamy do garnka i zalewamy wodą, zagotowujemy i ogrzewamy na małym ogniu przez 15 min. Po tym czasie przecedzamy i do płynu dodajemy cukier lub miód i jeszcze ogrzewamy przez 5 min, aż cukier się rozpuści. Gorący płyn przelewamy do wyparzonych słoiczków, które szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. 
Stosowanie: dorośli łyżkę płynu 3 razy dziennie, dzieci łyżeczkę 3 razy dziennie. Syrop wzmacnia i oczyszcza organizm oraz dodaje sił, dobry dla anemicznych dzieci.

Napar z bluszczyku kurdybanku
łyżka suszonego bluszczyka
szklanka wody

Suszone ziele zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 minut do naciągnięcia. Pijemy po pół szklanki ciepłego naparu 2-3 razy dziennie.
Herbatka wspomaga leczenie przeziębień i łagodzi ataki astmy oskrzelowej, pobudza przemianę materii, wzmacnia układ nerwowy, żołądek i wątrobę.

Źródło: M. Gorzkowska "Zioła - jak zbierać, przetwarzać i stosować"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...