(zbiór od 25 kwietnia do 15
mają)
Kwiecień to początek zbiorów
młodych pędów sosnowych. Podczas spaceru do lasu możemy
zaopatrzyć się w bardzo cenny surowiec zielarski do wyprodukowania
syropu sosnowego. Można go zrobić zarówno z młodych pędów,
jak i z pączków, jednak te ostatnie należy zbierać tylko w
okresie spoczynku, na przedwiośniu, z drzew ściętych lub
przeznaczonych do ścięcia. Taki spacer nie będzie też obojętny
dla naszego zdrowia, bowiem od lat znany jest dobroczynny wpływ
pachnących żywicą lasów sosnowych na nasz organizm. Sosna
jest drzewem bardzo pospolicie występującym w naszym kraju i trudną
ją pomylić z innymi iglakami.
Zbiór
Młode pędy sosnowe, nie dłuższe niż
5 cm, lepkie od żywicy i okryte jeszcze łuskami, zbieramy,
odrywając od rośliny, Z jednej sosny możemy zerwać tylko 3-4
pędy. Te przeznaczone do suszenia kroimy na kawałki o dł. 1 cm,
rozkładamy cienką warstwą na papierze i suszymy w przewiewnym
miejscu w temp. Otoczenia. Po wysuszeniu przekładamy do czystych
słoików.
Zastosowanie
Pączki i młode pędy mają
zastosowanie w leczeniu zapalenia górnych dróg
oddechowych, nieżytach oskrzeli, kaszlu, katarze, stanach zapalnych
dróg moczowych, nerwobólach i wyczerpaniu nerwowym.
Sosna ma także właściwości antyseptyczne.
PRZEPISY
Syrop z pędów
sosnowych
40 młodych pędów
sosnowych
3 szkl cukru
Młode pędy układamy w
słoju, przesypując je cukrem. Słój przykrywamy gazą i
odstawiamy na 2 tyg w ciepłe, słoneczne miejsce. Codziennie
potrząsamy słojem, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie syrop
przecedzamy przez gazę, odciskamy pędy i zlewamy do wyparzonych
słoiczków lub butelek. Pasteryzujemy przez 15 min.
Zażywamy: dorośli –
łyżkę płynu 3 razy dziennie, dzieci – łyżeczkę płynu 3 razy
dziennie. Syrop jest doskonałym lekiem na kaszel i katar,
szczególnie lubianym przez dzieci.
Nalewka sosnowa
30 młodych pędów
sosnowych
500 ml spirytusu
szklanka miodu
szklanka wody
skórka i woda z 1
cytryny
ew. 1 laska wanilii
Pędy sosnowe układamy w
słoju, zalewamy spirytusem i odstawiamy na 2 tyg w ciepłe,
słoneczne miejsce. Następnie nalewkę zlewamy do butelki, filtrując
ją przez gazę. Pozostałe w słoju pędy zalewamy ciepłą wodą
wymieszaną z miodem, dodajemy otartą skórkę z cytryny, sok
z cytryny oraz ew. wanilię. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na
2 tyg; codziennie należy delikatnie wstrząsać słojem. Po tym
czasie zlewamy płyn i łączymy go z poprzednim nalewem. Filtrujemy
przez gęsta gazę, rozlewamy do ciemnych butelek i odstawiamy do
leżakowania na 3 mies.
Pijemy pół
kieliszka 3 razy dziennie w trakcie choroby i złego samopoczucia.
Nalewkę sosnową stosujemy w nieżytach górnych dróg
oddechowych, zapaleniu oskrzeli, bólach gardła, ale także w
osłabieniu i wyczerpaniu nerwowym.
Odwar z pędów
sosnowych
łyżeczka suszonych pędów
sosnowych
szklanka wody
Pędy zalewamy wodą,
podgrzewamy (nie doprowadzając do wrzenia) przez 3-5 min i
odstawiamy na 15 min do naciągnięcia. Płyn przecedzamy, dosładzamy
miodem i pijemy w ciągu dnia.
Taki odwar leczy
przeziębienia przebiegające z suchym kaszlem. Tak samo przyrządzony
odwar – tyko 4 łyżeczki pędów zalane 4 szklankami wody –
możemy dodać do kąpieli. Jest doskonałym środkiem odświeżającym
i oczyszczającym skórę.
Maść sosnowa
4 łyżki suszonych pędów
sosnowych
łyżka suszonej mięty
pół kostki smalcu
wieprzowego
łyżka spirytusu
Pędy sosnowe
rozdrabniamy i rozcieramy w moździerzu, dodajemy spirytus, mieszamy
i odstawiamy na godzinę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy smalec i
dodajemy do niego zioła. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godz, po
czym przecedzamy przez gazę, napełniamy pojemnik i odstawiamy do
stężenia.
Taka maść jest bardzo
aromatyczna i można nią smarować klatkę piersiową i plecy w
przypadku objawów grypowych, przy przeziębieniu i katarze z
obrzękiem błon śluzowych nosa i uczuciem utrudnienia oddychania.
Źródło: M.
Gorzkowska „Zioła – jak zbierać, przetwarzać, stosować”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz