Candida albicans to naturalny grzyb, który występuje w ekosystemie jelitowym. Gdy następuje jego przerost, dochodzi do tzw. kandydozy.
Najczęściej występuje, gdy nasze dobre bakterie nie dają sobie rady z
ogarnięciem ekosystemu. Dzieje się to szczególnie w stresie, w
niedosypianiu, przy złej diecie – szczególnie, bogatocukrowej, przy
osłabionej odporności, autoimmunologii etc. Oczywiście tak samo po
antybiotykach, po stosowaniu leków IPP. Ważnym czynnikiem, który może wskazywać na grzybicę jest neutropenia.
Jak to zbadać ?
Czasami wykonuje się przeciwciała z krwi, antygeny krążące. Czasami
wykonuje się oznaczenie Candidy z kału. Czułość i swoistość testów jest
bardzo różna, nawet 20%.Jest jedno badanie, które jest dosyć dobre –
mianowicie D-arabinitol z moczu.
Jeżeli Candida bardzo doskwiera,
to lekarz powinien przepisać Wam leki przeciwgrzybicze np. Nystatynę.
Podstawą jest odbudowanie flory bakteryjnej i odporności, czyli
przydadzą się probiotyki często wieloszczepowe, drożdżak, czyli
sacharomyces. Przyda nam się też, Laktoferyna, Maślan sodu, Witamina C,
Witamina D3 oraz Kwasy Omega 3. Bardzo ważne również jest to, aby
utrzymywać odpowiednie pH w żołądku, czyli przydatny jest ocet jabłkowy,
betaina hcl lub w przypadku wrzodów etc. regeneracja żołądka.
Dorzucenie enzymów trawiennych również jest tutaj istotne. Przyda się
też kwas kaprylowy, Monolauryn z oleju kokosowego, ale raczej jako
suplement. Można dorzucić też Pau d arco lub Gymneme sylvestre. Warto
również ssać goździki które działają silnie przeciwbakteryjnie i
przeciwgrzybiczo. Jeśli nie mamy autoimmunologii możemy dorzucić również
echinacea, reishi, propolis, które stymulują odporność. Jako podstawę
polecam jeszcze L-glutaminę codziennie przed snem, 5-10 g.
W diecie
należy wykluczuć cukier, niektórzy polecają również wykluczenie skrobi.
Polecam protokół Doktora Kaufmanna. Przynosi bardzo dobre rezultaty—nie
każdy musi na niego przechodzić. Czasami wystarczy wykluczyć cukry i
zadbać o florę bakteryjną.
Żródło
)
OdpowiedzUsuń