Sezon grillowy już dawno rozpoczęty, wakacje w pełni pogoda też dopisuje.
Spożycie alkoholu, a szczególnie piwa w naszym kraju znacznie wzrosło, ale co z tym piwem pić, nie pić? Zdrowe niezdrowe? Odwania? Nawadnia? Poprawia pracę nerek?
Bez wątpienia piwo wypijane w nadmiarze jest szkodliwe i prowadzi do
wielu problemów zdrowotnych i społecznych, dlatego nie zachęcam do
spożywania alkoholu.
🍻
Piwo zawiera antyoksydanty? Pewne badania donoszą o pozytywnych
właściwościach antyoksydantów zwartych w piwie, jednak badania są bardzo
nieliczne i słabej jakości, więc nie powinniśmy przykładać do nich
wielkiej wagi.
🍻 Czy piwo zawiera witaminy? Niestety… witaminy są, ale w bardzo małej ilości i spożycie klasycznego
piwa w ilości 500 ml nie dostarczy nam znaczącej ilości witamin.
🍻 Skoro nie witaminy to może składniki mineralne? Niestety tych składników również nie ma zbyt dużo w piwie, więc
również można tą ilość pominąć w naszym całodziennym bilansie
witaminowo-mineralnym.
🍻 I najważniejsze, co z kalorycznością? Niestety piwo dostarcza nam sporo kalorii około 250 kcal. Wypijając
jedno piwo może nie zaburzymy naszej dziennej kaloryczności, ale
wypijając już 4 to mamy 1000 kcal, więc dość spora dawka. Ponadto każdy,
kto piwo kiedyś spożywał wie, iż głód po nim ulega delikatnie mówiąc
zwiększeniu. Dlatego będąc na redukcji raczej unikaj tego trunku.
🍻 Czy piwo nawadnia? Niestety nie. Musimy wiedzieć, iż ma swoją kaloryczność, smak, więc nie
jest to woda, oczywiście w pewnym stopniu nas nawodni, jednak nie
zapominajmy, iż woda jest głównym płynem nawadniającym, dlatego piwo nie
powinno być traktowane, jako sposób na nawodnienie.
Czy piwo jest dobre dla nerek? Niestety to również mit, ciężko znaleźć badania potwierdzające taką tezę.
A więc pić czy nie?
🍺
Chmiel działa uspokajająco i nasennie, wspomaga procesy poznawcze,
chroni przed otępieniem, ułatiwa uczenie, może wykazywać właściwości
antynowotworowe
🍺
Słód jęczmienny może być cennym prebiotykiem i symbiotykiem. Piwo
zawiera drożdże i bakterie korzystnie wpływające na pracę naszego układu
pokarmowego
🍺
Właściwości probiotyczne piwa, a ściślej szczepów bakterii i drożdży
zawartych w piwie są tym większe im piwo jest świeższe i mniej
przetworzone (niepasteryzowane, niefiltrowane).
🍺 Chmiel działa korzystnie na proces zapamiętywania poprzez działanie na receptory nikotynowe
🍺 Pasteryzacja i filtracja mogą zmniejszać ilość cennych związków pochodzących z chmielu, najlepsze jest świeże piwo!
🍻🍺🍻Jeśli
chcesz wypić piwo smakowe wybierz takie które od początku zostało
przygotowane jako wiśniowe, czy śliwkowe, najlepiej żeby w składzie nie
było soku ani syropu glukozowo-fruktozowego.
Wybierajmy piwa jak najświeższe, niepasteryzowane, niefiltrowane.
🍻🍺🍻Jak
we wszystkim musimy mieć umiar, więc wypicie raz na jakiś czas piwa nie
będzie dla nas niczym złym. Pamiętajmy jednak, iż jest to trunek 18+ i
ma bardzo dużą ilość kcal więc nie będzie wskazany dla osób będących na
redukcji .
Źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz